kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zayıflama hapları gençlerde ölümcül bağımlılık yapıyor

Esra Tüzün
Hemen ve hızla kilo vermek isteyen gençler tavsiye ile kullandıkları zayıflama ilaçlarına bağımlı oluyor. Uzmanlar ise uyarıyor: Dikkat, bulimia olursunuz..
GİRİŞ
"Zayıflama ilaçları ile kilo vermek ölüme davetiye çıkartmak mı?" "Şişmanlık bir hastalıksa zayıflama ilaçları bu hastalığın ilacı değil mi?" Bu iki sorunun yanıtı arasında sıkışıp kalıyorsanız bu yazı dizisini okuyun. Kafanızın karışması aslında normal, çünkü Türkiye'de zayıflatma amacıyla ortaya atılmış 50'den fazla diyet destek maddesi, Sağlık Bakanlığı'ndan onay almamış, ama ilaç etkinliğindeymiş gibi pazarlanan 125'e yakın da ürün var. Ürünlerin her biri de hayalinizdeki kiloya ulaştırmayı vaat ediyor. Bir türlü veremediğiniz kilolarınızdan kurtulmak için 'mucize' olarak lanse edilen ilaçlardan yardım almayı istemeniz normal ama doğru mu? Tamamen doğal bitkisel ilaçlar da zayıflamak için kullanılamaz mı? Yosun ve bitkilerden zayıflamak için yararlanılamaz mı? Doktora gitmek de çoğu zaman çözüm olmuyor; doktorunuz reçetesine bu ilaçları yazabilir ama sizin içiniz hâlâ rahat değilse ne yapmalısınız? Geçtiğimiz hafta zayıflama ilacı kullanan kişilerin ölümleri sizi korkuttuysa bu ilaçları tamamen çöpe mi atmanız gerekiyor? İşte burada uzmanların sesine kulak verin. Bu konuyu sizler için araştırdık. İlaçların belki de hiç duymadığınız yan etkilerini belirledik, ünlülerden ilginç ilaç deneyimlerini dinledik. İşin uzmanı doktorlar sizi ve ailenizi bilinçlendirerek ilaçların tuzaklarından korunmanızın yollarını anlattı. Ruhsatlı ya da ruhsatsız zayıflama ilaçlarına güvenebilir misiniz? Yanıtı sizler için araştırdık. Okuyun ve daha bilinçli zayıflayın...

Ölümlere yol açtığı için tartışılan zayıflama ilaçları özellikle gençler arasında bağımlılık da yapıyor. Zayıflamak için eczaneden son derece rahat ilaç alan gençler, tedavisi çok zor olan bulimia hastalığına yakalanıyor. Zayıflama ilaçları özellikle 16-27 yaş grubu arasında yaygın olarak kullanılıyor. Birbirlerine tavsiye edip bu ilacı moda gibi kullanan gençler birkaç ay içinde bağımlı da olabiliyor. Uzmanlar, zayıflama ilaçlarının karaciğer yetmezliği, kalp sorunu gibi pek çok hastalığın yanı sıra bağımlılık da yaptığını, gençlerde ağır yeme bozukluğu olarak bilinen ve ölümcül olabilen bulimia nervosa hastalığına neden olduğunu anlatıyor. "En zor tedavi ettiğimiz hastalar zayıflama hapı bağımlıları" diyen psikiyatrist Doç. Dr. Ece Orhon şöyle devam etti: "Zayıflama ilacı kullanarak kilo verenler bir süre sonra bu ilaçlardan vazgeçemez hale geliyor. Ne kadar zayıflarsa zayıflasın bunu yeterli görmediği gibi, daha fazla zayıflamak için ilaca devam ediyor." Zayıflama ilaçlarının bağırsakları boşaltma ve kusma hastalığı olarak bilinen bulimianın bir türüne yol açtığına işaret eden Doç. Dr. Orhon, "Bu ilaçlar metabolizmayı hızlandırıyor, hızla kilo verdiriyor. Ancak gençleri bağımlı yapıyor, zayıfladıkça zayıflamak istiyorlar ve çok tehlikeli bir hastalıkla karşı karşıya kalıyorlar" uyarısında bulundu. Zayıflama ilacı bağımlılarının çok geç teşhis edilebildiğini, bu nedenle de kusma refleksine karşı bağırsak boşaltma refleksinin daha tehlikeli boyuta ulaştığına dikkat çeken Orhon, "İlaç kullandıklarını saklıyorlar. Onlara ilacı bıraktırmak ve metabolizmalarını düzelttirmek için çok ciddi uğraş vermemiz gerekiyor" dedi.

İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR
Psikolog Feyza Bayraktar ise zayıflama ilacı bağımlılarının giderek arttığını anlatırken bağımlı olanların profilini "16-27 yaş arasında özellikle kadınlar" olarak tarif ediyor. Doktor kontrolü olmadan bu ilaçlara başlayan kadınların giderek ilaçların dozunu artırdığına, verilen kilo ile birlikte sinir sistemi zedelenen hastalardan intihara teşebbüs edenler olduğuna dikkat çeken Bayraktar, "Dozu artırdıkça diyet hapına bağımlılık artıyor. Bu ölüme kadar gidebiliyor" diye konuştu. Bağımlılık tedavisi uyguladığı hastalarının "Zayıflayayım da karaciğerim giderse gitsin" psikolojisi ile hareket ettiğini, zayıflamak için de her şeyi göze aldığını belirten Bayraktar, "Vücut imajının büyük önem taşıdığı genç yetişkinler birbirine önererek bu ilacı kullanmayı yaygınlaştırıyor" yorumunu yaptı.
Haberin fotoğrafları