kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çocukların beslenme çantasına neler konulmalı?

Yeni Haber
Üç aylık uzun bir yaz dönemi bitti. 1. sınıflar okulla yeni tanışırken, üst sınıflar ise yeniden okullarına kavuşacaklar. Yaz tatilinde değişen beslenme ve uyku alışkanlıkları da tatille birlikte geride bırakılması gerekiyor. ..
Adapazarı Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Aydın Sarı, çocukların dengeli beslenmelerinin ders başarısını olumlu yönde etkiyeceğini söyledi. Sarı, beslenme çantalarının hazırlanması konusunda da aileleri uyardı. Günde yarım gün giden sabahçı-öğlenci ile tam gün okula devam eden öğrencinin beslenme çantalarına koyulacak gıdaların farklı olduğunu ifade eden Sarı, "Yarım gün okula giden öğrencinin beslenme çantasına meyve ağırlıklı besinler konmalı. Tam gün okula giden öğrencinin ise meyvenin yanı sıra protein ağırlıklı beslenmesi gerekir.

Öğrencilerin okulda kola gibi asitli içecekler yerine saf meyve sularını tercih etmesi sağlanmalıdır. Ayrıca cips gibi gıdalardan da çocuklar uzak tutulmalıdır. " dedi.

Dengeli bir beslenmenin dört besin grubunun alınmasıyla mümkün olabileceğini belirten Sarı, süt ve süt ürünleri; et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, fındık, taze sebze ve meyve; ekmek, pirinç, bulgur gibi tahılların beraber tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Sabah kahvaltısının da çok önemli olduğunun altını çizen Sarı, okula kahvaltı ederek giden çocukların başarısının, kahvaltı etmeyenlere oranla çok daha yüksek olduğunu kaydetti.

Dengeli beslenme konusunda anne ve babanın tavrının çok önemli olduğunu belirten Sarı, "Anne ve baba doğru beslenirse çocuk da doğru beslenir. Öncelikle sofraya hep birlikte oturmayı bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Sofraya konulan yiyecek ve içeceklere dikkat etmeliyiz. Sofraya asitli içecekler getirip 'Bu zararlı sen içemezsin' demek doğru değil. Çocuk bunu anlamaz ve 'zararlı olsa annem-babam içmez' der ve o da içmek için çaba gösterir." uyarısında bulundu.