kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Zafer Murat Çetintaş

"Terkos'a deniz suyu" kavgası

Zülfikar Ali AYDIN EKONOMİ
Doğa Savaşçıları Derneği, Karadeniz'in suyunun Terkos Gölü'ne akıtıldığını, yaptıkları analizlerle belirlediklerini iddia etti. İSKİ yetkilileri ise "Uygulamanın mantıklı izahı yok" dedi..
Kentin şebeke suyunun sağlandığı Terkos Gölü'ne deniz suyu karıştırıldığı iddiaları sürüyor. Doğa Savaşçıları Derneği Başkanı Zafer Murat Çetintaş, İSKİ'nin, kuraklık nedeniyle suyu azalan Terkos Gölü'ne deniz suyu karıştırdığını ileri sürdü. Çetintaş, iddiasına dayanak olarak Terkos'ta yaptıkları laboratuvar analizlerini gösterdi. Su ihtiyacının karşılanmasında deniz suyu kullanılmasının Bakanlar Kurulu kararına bağlı olduğunu söyleyen Çetintaş, "Ancak İSKİ, bunu gizlice yapıyor. Deniz suyu arıtılmadan içme suyu olarak kullanılamaz. İsrail'in yaptığı gibi deniz suyunu içme suyu haline getirecek arıtma sistemini 2 yılda kurulur" diye konuştu. Terkos Gölü'nden aldıkları su örneklerini özel laboratuarlarda incelettiklerini söyleyen Çetintaş, "Deniz suyunu santrifüj motorlarla Terkos'a taşıyorlar. Özel inceleme yaptığımız için yalanlıyorlar. Ama 'Noter ve basın huzurunda hep birlikte tahlil yapalım sonuçlarını açıklayın' diyoruz kabul etmiyorlar" dedi. Çetintaş iddialarını, "Gemilerin, sintine ve balans sularıyla kentsel atıklar Terkos'a akıtılıyor. Karadeniz üzerinde petrol tabakası bile olabiliyor. Yüz binlerce kişi bunu içme suyu olarak kullanıyor" diyerek sürdürdü.

İSKİ YALANLADI
İSKİ ise şebeke suyuna deniz suyu karıştırıldığı iddiasını "Karadeniz'in suyunun Terkos Gölü'ne aktarılması gibi bir uygulamanın mantıklı bir izahı yoktur" açıklamasıyla yalanladı. İstanbul'a verilen suyun her gün 350-400 farklı noktada analiz edildiği belirtilen İSKİ açıklamasında "Su analizleri mikrobiyolojik, inorganik, kimyasal değerler gibi, 37 farklı parametrede yapılmaktadır. Kanser etkisi yaptığı belirtilen ağır metaller de izlenmektedir. Ağır metaller, ham su kaynaklarında dahi yoktur."