kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

30 bin kişinin kart bilgileri çalındı!

Yeni Haber
İzmir Bilişim Suçları polisi tarafından İzmir merkez, Aydın ve Kuşadası'nda düzenlenen operasyonda, Türkiye'nin en büyük kredi kartı dolandırıcılığı şebekelerinden biri çökertildi.

Rusya ve Ukrayna'da bulunan bazı bilgisayar korsanları (hacker) tarafından sağlanan kredi kartı bilgileriyle yaklaşık 30 bin kişinin kredi kartı bilgilerini ele geçiren şebekenin, bu bilgilerle sahte kredi kartı hazırladıkları ve bu kartları hem kullanıp hem de sattıkları öğrenildi.

Şebekenin 18 elemanından altısı düzenlenen operasyonla yakalandı. Zanlılar arasında şebeke elebaşısı olduğu iddia edilen S.D. de (37) bulunuyor. S.D.'nin, internet ortamında 'Croft' nikini kullandığı ve bu nikle çeşitli ülkelerdeki hackerlerle bağlantı kurarak kredi kartı bilgileri elde ettiği ileri sürüldü.


11 KİŞİLİK ÖZEL EKİP KURULDU

Polis, şebekeyi çökertmek için 11 kişilik özel bir ekip kurdu. İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri, son dönemin en başarılı operasyonuna imza attı. S.D.'nin elebaşılığını yaptığı şebekenin, internet ortamında Rusya ve Ukrayna ülkelerindeki bilgisayar korsanları ile bağlantı kurdukları, bu korsanlardan para karşılığı yerli ve yabancı binlerce kişiye ait kredi kartı bilgilerini elde ettiklerini tespit eden polis harekete geçti.

Bilgisayar korsanları tarafından sağlanan kredi kartı bilgilerinin kargo yoluyla İzmir'deki şebekenin elebaşısı S.D.'ye geldiğini belirleyen polis, zanlıların bu bilgileri kullanarak sahte kartlar hazırladıklarını ve bu kartlarla anlaşmalı işyerlerinden alışveriş yaptıklarını tespit etti.

Polis ayrıca zanlılar tarafından kopyalanan bazı sahte kredi kartlarının da belirli bir para karşılığı satıldığını belirledi. Şebeke üyelerinin, ellerinde bulunan yaklaşık 30 bin kredi kartı bilgisi ile sahte kredi kartı yapmakta kullanılan encoder, emboss, klişeler, printer, ribon, MSR 100, Tipper cihazlarını kullanarak sahte kredi kartı hazırladıkları ortaya çıktı.

Bunun üzerine şebekenin çökertilmesi için 11 kişilik özel bir ekip kuruldu. Ekip tarafından yaklaşık üç ay süren çalışma sonucu operasyon başlatıldı. Şebeke liderinin polise yakalanmamak için sürekli telefon numarasını değiştirdiği belirlendi.

Teknik takip ve sanal takiple zanlıları izleyen polis, şebeke üyelerinin suç işlemek için örgüt kurduklarını ve sahte kredi kartı imali için işyeri açtıklarını tespit etti.

Deliller ışığında harekete geçen ekipler, 11 Ağustos günü İzmir merkez ve Aydın'ın Kuşadası ilçelerinde eş zamanlı operasyon düzenledi. Yapılan operasyonda şebeke lideri olduğu iddia edilen S.D. ile Y.A. (33), R.O.T. (27), M.Ü. (27), A.M.E. (37) ve S.M. (35) gözaltına alındı. Daha önce yapılan operasyonda şebeke tarafından hazırlanan sahte kredi kartları ile yakalanan H.C. ve A.A. Antalya'da gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Polis, şebekeye yönelik operasyon kapsamında 10 kişinin halen arandığını açıkladı.

Zanlıların İzmir ve Aydın'daki ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, 229 adet değişik bankalara ait basılmış manyetik şeritler bulunan sahte kredi kartları, 684 adet beyaz renkli manyetik şeridi bulunan basılmaya hazır boş kartlar, 179 adet beyaz renkli manyetik şeridi bulunmayan kredi kartı hammaddesi, 12 adet kullanıma hazır içlerine gereken limitler doldurulmuş American Expres kredi kartı, çok sayıda çeşitli bankalara ait basılmaya hazır kredi kartları, 2 adet kredi kartı kopyalayama yarayan encoder cihazı, bir adet kart basmaya yarayan Embos cihazı, sahte kredi kartı yapmakta kullanılan çeşitli cihazlar, bir adet 9 milimetre çapında tabanca ve bu silaha ait 8 adet mermi, 14 adet cep telefonu sim kartı, 6 adet cep telefonu, dizüstü bilgisayarlar ele geçirildi.

Bilişim Suçları Büro Amirliği yetkilileri, vatandaşların kredi kartlarının kopyalanarak internet üzerinden kullanılmasından dolayı mağdur olmamaları için dikkatli olmalarını istedi.

Yetkililer, banka müşterilerinin güvenli olmayan internet sitelerinden alışveriş yapmamalarını belirterek, "İnternet üzerindeki alışverişlerde bankaların sağladığı sanal kart uygulamaları tercih edilmelidir. Para çekilecek ATM'ler seçilirken genelde banka şubelerine yakın ATM'ler tercih edilmelidir. Kredi kartlarının pos cihazı haricinde başka cihazlardan geçirilip geçirilmediğine dikkat edilmelidir. Kredi kartını vererek veya şifresini söyleyerek işlem yapılmamalıdır" dedi.

CHA