kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kemal Unakıtan

'Grev oylaması yanlış oldu sendikanın eli güçlendi'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Hükümet, THY'deki grev sorununu çözmek için Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan oluşan arabulucu heyeti ile devreye girerken önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu'nda kritik değerlendirmeler de yapıldı. Sorularla THY'deki grev sürecinin yanıtı şöyle gelişti:

* Grev oylaması için bakanlar ne dedi?
THY'deki grev oylaması yanlış oldu. Böylesi bir risk alınmamalıydı. Grev oylamasının sonucu sendikanın elini güçlendirdi.

* Grev oylaması neden 4 güne yayıldı?
THY'nin uçucu personeli dışındaki kadrolarına, grevden olumsuz etkileneceklerinin anlatılabilmesi için zaman kazanıldı.

* Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ne dedi?
Sendikanın talebini karşılarsak THY rekabet edemez.

* Türk İş Başkanı Salih Kılıç'a hangi rol düştü?
THY'nin, çoğunluk hisseleri halka açık olduğu, kamu şirketi yönü kalmadığı için Türk İş Başkanı Kılıç'tan, grev kararının uygulanmasını ileri bir tarihe erteletmesi ve uzlaşma için zaman kazandırması istendi.

* Hükümet, grev sorununa neden el attı?
THY'nin borsa değerinin dalgalanması ve dış bağlantılarında tereddüt oluşması karşısında Hükümet özel olarak devreye girdi ve imajı düzeltmeye çalıştı.

* Bugünkü toplantıda uzlaşma olacak mı?
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, bugün THY ve Hava İş Sendikası yöneticileriyle bir araya gelecek. Hükümet grev erteleme kararı almasına gerek kalmaksızın orta yol bulunmasını telkin edecek. Bu arada Başesgioğlu, THY konusunda tarafları saat 14.00'te bakanlıkta buluşturacak. Başesgioğlu, "Herkes, bu uzlaşmazlığı sona erdirmek istiyor. Ben iyimserim" dedi.