kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Manisa'daki yangın İzmir'in duman ve kül altında bıraktı

Yeni Haber
Manisa-İzmir karayolu Süreyya Piknik Parkı'nın üst bölgesindeki ormanlık alanda çıkan yangın İzmir'i duman ve kül altında bıraktı.

Rüzgarın etkisiyle yangının dumanları İzmir'e yönelince şehir kül altında kaldı. Şehri boydan boya kaplayan duman tabakası şehirde güneşi de gizledi. İzmirli'ler başlarına yağan külü görünce şaşırdı. Birçok İzmirli dumanı önce yağmur bulutu zannetti. Fakat daha sonra yangın olduğunu öğrenince üzüldü.

Öte yandan iki yangın söndürme uçağı, yangına müdahale etmek için İzmir Körfezi'nden sürekli su aldı.

Orman Genel Müdürlüğü Yangın Hareket Merkezi'nden yapılan açıklamada, Manisa'ya bağlı Karakoca Köyü yakınlarında bu sabah çıkan orman yangınının, köyleri etkilemesinin önlendiği ve kısmen kontrol altına alındığı bildirildi.

Yazılı açıklamada, bu sabah 11.30'da çıkan orman yangınına 10 helikopter, 14 uçak, 70 arazöz, 550 yangın işçisi ile müdahale edildiği belirtildi.

Şiddetli rüzgar nedeniyle yangının kontrol altına alınmasında büyük güçlükler yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, tehlike nedeniyle 3 köyün boşaltıldığı hatırlatılarak, yangının ağaçlandırma sahasında ve açık alanda etkili olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Orman Genel Müdürlüğü Teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm güçlerin yangına yönlendirildiği, diğer bölgelerden de takviye ekipler gönderildiği belirtilerek, sürdürülen yoğun çalışmalar sonucunda, yangının köyleri etkilemesinin önlendiği ve kısmen kontrol altına alındığı, soğutma çalışmalarının da devam ettiği bildirildi.

MANİSA'DA 4 GÜNDE 5. YANGIN ÇIKTI

Pazar gününden bu yana Manisa-İzmir karayolu Süreyya Piknik Parkı'nın üst bölgesinde 5. yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangının dumanları İzmir'i kapladı. Şehrin üzerine kül yağdı. Manisa-İzmir karayolu Çiçekli köyü Çakaltepe mevkiine sıçrayan orman yangını rüzgarın etkisiyle giderek yayılıyor.

Öğlen saatlerinde Çakaltepe mevkiinde bulunan yazlık evlere kadar ilerleyen yangında şu ana kadar Kerim Alpagot'a ait üç katlı bir ev tamamen yandı. Evinin alevler içinde kalmasını izleyen Alpagot, 15 yıllık emeğinin karşılığını kaybettiğini söyledi. Çevre sakinleri, alevlerin ortasında kalan 12 ev bulunduğunu, onların yanıp yanmadığının henüz bilinmediğini belirtti.

Manisa - İzmir karayolu üzerinde bulunan Çiçekli köyü civarına kadar sıçrayan yangın şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayılıyor. Havadan ve karadan yapılan söndürme çalışmalarına rağmen yangının evlere sıçraması engellenemedi. Çakaltepe mevkiinde üç katlı bir bina tamamen alevlere teslim oldu. Ev sahipleri çaresiz gözlerle evlerinin yanmasını izlemek zorunda kaldı. Sabuncubeli mevkisine yakın olan Yakaköy ve Çiçekli köyleri de tahliye edildi.

Orman yangınına 7 helikopter ile Orman Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait 2 uçakla, karadan ise 500'e yakın orman görevlisi ile müdahale ediliyor. Yangın söndürme çalışmalarına Manisa ve Uşak'tan gelen takviye ekipleri de katılıyor.

Aşağıkayapınar ve Gürle içme suyu pompalarını besleyen enerji hattında yangın nedeniyle kesintiye gidildiği, bu durumdan Manisa'daki bazı mahallelerin de etkileneceği bildirildi.

Olay yerine gelen ve çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi alan Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk, bölgede 4 günden bu yana 60 hektarın üzerinde ormanlık alanın yandığını belirterek, "Kundaklama ihtimali üzerinde duruyoruz. Araştırmalarımız bu yönde sürüyor." dedi. Bölgeye sivil savunma ve Kızılay ekiplerini yönlendirdiklerini ifade eden Öztürk, Karakoca köyünde yaşlı ve engellilerin başka bölgelere nakledildiklerini, köyü yarım saatte boşaltabilecek şekilde hazırlıkların tamamlandığını kaydetti.

Karakoca Köyü Muhtarı Aziz Taş ise "Yıllardır bölgemizde yangın çıkmıyordu. 4 günde beşinci kez yangın var. Son çıkanı malımızı, canımızı, köyümüzü tehdit eder hale geldi. Güvenlik güçlerinin bir an önce bu işi yapanları yakalamalarını istiyoruz." dedi.

Jandarma ekipleri, sabotaj şüphesiyle denetimlerini artırdı. Bu kapsamda 3 ayrı bölgede 3 traktörün durdurularak, içinde bulunan 6 kişinin sorgulandığı daha sonra ise serbest bırakıldığı kaydedildi.

Bu arada, yangına müdahale eden Sabuncubeli'ndeki söndürme ekibinden Ramazan İnle (43), Ahmet Gerçek (42) ve İsmail Dinç (41), dumandan zehirlendi. Görevliler, Manisa Devlet Hastanesine sevk edildi.

SABOTAJ İHTİMALİ

Manisa'da pazar günü başlayan ve 4 gündür devam eden orman yangınlarında sabotaj ihtimali ağır basıyor.

Sarp bölgede, yoğun çam ormanın bulunduğu alanda çıkan yangın havadan uçak ve helikopterlerle güçlükle söndürülüyor ve tekrar çıkıyor. Yetkililer sabotaj ihtimali üzerinde duruyor.

Pazar gününden beri yanan ormanlık alanın 40 hektar olduğu bildirildi. Bugün yine aynı bölgede 12.00 sularında başlayan yangın havadan uçak ve helikopterlerle söndürülmeye çalışılıyor.

Yangın rüzgarın da etkisiyle hızla yayılıyor. Yangın, 20 arasöz, yedi uçak, altı helikopter ve çok sayıda itfaiye aracının yanısıra 200 kişi tarafından söndürülmeye çalışılıyor.

Manisa Orman İşletme Müdür'ü Necati Dindar, dün yaptığı açıklamada yangında sabotaj ihtimalinin yüksek olduğunu açıklamıştı.

(CHA)