kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mahallelerde kurulan operasyon merkezlerinde ortalama 60 kişilik gönüllü grubu oluşturulurken, hafif kurtarma ekipmanlarının yer aldığı konteynırlar da hazırlanıyor.

Mahallelerdeki afet gönüllüleri artık vakıf

Pervin METİN MERKEZ
63 mahallede örgütlenerek 3 bin kişiye eğitim veren afet gönüllüleri vakıf çatısı altında birleşti. Vakıfın kurucuları arasında ünlü isimler de bulunuyor..
Afetlerden sonraki ilk 72 saatte halkın kendi kendine müdahale edebilmesini öğretmek amacıyla, 2000 yılında Koceli'nde başlayan Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) projesi, yeni kurulan Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı çatısı altında toplandı. MAG çalışmalarını İstanbul, Kocaeli, İzmit ve Yalova'da toplam 63 mahallede yaklaşık 3 bin gönüllüyle sürdürüyor. İstanbul'da ise Sarıyer, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy, Kartal, Büyükada, Heybeliada, Pendik, Tuzla, Zeytinburnu, Maltepe ve Fatih ilçelerindeki 39 mahallede faaliyet devam ediyor. İsviçre hükümeti tarafından da desteklenen MAG projesinde her mahalleden 60 kişilik gruba, 2 hafta içinde afet durumunda önce kendini, yakınlarını ve komşularını kurtarmanın yolları öğretiliyor. Ayrıca oluşturulan Mahalle Afet Destek Merkezleri'nde hafif kurtarma ekipmanlarının bulunduğu konteynırlar kuruluyor. Bugüne kadar 3 binden fazla kişiye eğitim verdiklerini söyleyen Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Elvan Cantekin projenin vakfa dönüşmesini konusunda şunları söyledi: "MAG sisteminin devamının sağlanması, daha çok kişiye erişmek amacıyla çalışmaları vakıf adıyla sürdürmek istedik. İş çevresi, üniversiteler, kamu ve diğer sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Temmuz ayında vakfımızı kurduk." MAG Vakfı'nın 72 kurucu üyesi arasında ünlü isimler de yer alıyor. Bülent Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan, Gülay Barbarasoğlu ve Fazıl Say vakfın kurucularından.