kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Polise "çeki düzen" yönetmeliği

Yeni Haber
İçişleri Bakanlığı, polislerin kılık kıyafetleri ve dış görünümleri ile ilgili "çeki düzen" yönetmeliği yayınladı.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, polislerin kıyafetleri titiz bir değerlendirmeye tabi tutuldu. Buna göre polis memurlarının ceket düğmelerinin daima ilikli, montgomer ve parkalarının fermuarının ise sürekli kapalı olacak.

Şapka ve keplerin başa giyilmesiyle ilgili olarak ayrıntılı bilgiye yer verilen Yönetmelik'te, "Şapka ve kep, vizörünün ön kenar ile kaş arasında bir parmakla, en çok bir buçuk parmak mesafe bırakılmak suretiyle kaşlara paralel olarak giyilir. Bere ve örgü başlığın ön kenarı ile kaş arasında bir parmakla, en çok bir buçuk parmak mesafe bırakılmak suretiyle kaşlara paralel olarak giyilir, ancak; örgü başlık kulakları kapatacak şekilde giyilir" denildi.

BIYIK EN ÜST AMİRİN İZNİNE TABİ

Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan özel harekat timlerinin bir siyasi hareketi temsil eden bıyıklar bırakmasına da sınırlama getirildi. Yeni yönetmelikle her türlü bıyık ve sakal bırakılması yasaklanırken, bıyık ve sakal bırakılması ancak görevin özelliğine göre ve en üst birim amirinin iznine tabi tutuldu.

Polislerin saç favorilerine de sınırlama getiren Yönetmelik'te bu durum "Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilir. Favoriler kulak deliği hizasını geçemez" denilerek ifade edildi. Polis memurlarının Yönetmelik'te belirtilen teçhizat ve işaretler dışında kolye, künye, bilezik, küpe, madalyon, rozet takması da yasaklandı.

ERKEK POLİSLERE SİYAH ÇORAP ZORUNLULUĞU


Yönetmelik'te erkek polislere siyah, kadın polislere ise ten rengi çorap giyme zorunluluğu getirildi. Yönetmelik'te şöyle denildi:

"Resmi kıyafetle birlikte kıyafetin içerisine dışarıdan görülebilecek şekilde sivil kazak, yelek ve benzeri giyecekler giyilemez. Erkek personelin siyah, bayan personelin ise ten rengi, şeffaf ve parlamayan çorap giymesi zorunludur. Ancak, kışlık kıyafet ile görev yapılan dönemlerde bayan personel pantolon veya etek altında tamamı siyah gözükecek şekilde siyah çorap da giyebilir."

DÜŞÜK KEMERLİ PANTOLON YASAĞI

Resmi kıyafetlerin eskimiş olması halinde bile emniyet hizmetleri sınıfı personeli dışında kişiler tarafından kullanılamayacağı ve bu kişilere verilmeyeceği belirtilen Yönetmelik'te, düşük kemerli pantolon giyilemeyeceği de ifade edildi. Getirilen bazı sınırlamalar şöyle:

BAYAN PERSONELE ÇOK AÇIK YAKA UYARISI

"-Bayan amir ve memurlar tırnak uzatamaz, makyaj ve saç modellerinde abartıya kaçamaz, ziynet eşyası ve benzeri takılar takamazlar. Uzun saç bırakan bayanlar saçlarını toplar, dağınık bırakamazlar. Kısa saç bırakan bayanların saç uzunlukları omuz hizasını geçemez ve dağınık olamaz. Bayan personelin saç uzunluklarına bakılmaksızın, saçları dağınık, dikkat çekecek ve resmi üniformaya yakışmayacak şekilde olamaz.

-
Sivil olarak görev yapan bayan amir ve memurlar, görev sırasında kolsuz ve çok açık yakalı gömlek bluz veya elbise, vücuda yapışan (strech) kot ve benzeri pantolonlar ile terlik ve sandalet tipi ayakkabı giyemezler. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz.

-Üniformalı olarak görev yapan bayan amir ve memurlar, hamileliğini belgelediği taktirde resmi kıyafet yerine sivil kıyafet ile görev yapabilirler."

(ANKA)