kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Uzlaşma efsanesi!

Celâl Bayar da, Özal da, Demirel de, muhalefetin desteği ile seçilmedi. Bayar'ı DP Grubu, Özal'ı ANAP Grubu seçti. Demirel, Erdal İnönü'nün SHP'sinden de oy aldı ama ikisi koalisyon ortağı idi. Dolayısıyla gene muhalefetten destek gelmedi.
Yakın tarihimize baktığımızda, üzerinde mutabakat sağlanan tek sivil adayın Ahmet Necdet Sezer olduğunu görüyoruz. Sezer, partilerüstü yüksek hâkim kimliği sayesinde daha geniş çaplı bir desteği arkasına alabilmiş, muhalefetteki Fazilet Partisi'nin Yenilikçi kanadı da ona onay vermişti. Ama, Sezer'in durumu bir istisnaydı. Ayrıca hiç de tarafsız davranmadı. Demek, evvelce bir siyasi partiyle irtibatlı olmamak, tarafsızlığın teminatı değil.
DTP'liler, Muhsin Yazıcıoğlu ve Ufuk Uras büyük ihtimalle Gül'e oy verecektir. Eğer bazı MHP'liler de Gül için oy kullanırsa, ilk turda 367'ye ulaşılır. Böyle bir uzlaşma, pusuya yatan demokrasi karşıtlarının önünü kesecek, rejimin süratle normalleşmesine hizmet edecektir. 28 Şubat'ta DSP'ye payanda olmakla suçlanan MHP, bu şekilde davranırsa, halk nezdinde büyük itibar sağlar. Ama Gül lehine oy kullanmasa dahi, tek başına 367 düğümünü çözmesi bile, MHP'nin kazanç hanesine yazılmıştır.