kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kuş ölümlerinin nedeni siyanür

Yeni Haber
Ümraniye'deki Kurbağalıdere'deki kuş ölümleri ile ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaptı. Kuş ölümlerine dereye karışan siyanürün neden olduğu bildirildi.

İBB tarafından yapılan açıklama bölgede siyanür kulllanan imalathaneler bulunduğuna işaret edildi. Açıklamada şöyle denildi: ''13 Ağustos 2007 tarihinde Ümraniye İlçesi Yeni Çamlıca Mahallesi İmar İskan Blokları mevkiinde bulunan dere üzerinde kuş ölümleri gözlenmiştir.

Kurbağalı Dere, yağmursularını taşıyan ve yağışsız havalarda kuru olan bir deredir. Yapılan tespitte bir miktar suyun dereye aktığı görülmüş ve alınan numune İSKİ laboratuarlarında tahlil edilmiştir. Suyun geldiği yeri tespit etmek için hat üzerinde araştırma yapılmış, Tem Otoyolu kenarında bulunan bir menfezden zehirli atıkların vidanjörle boşaltıldığı tespit edilmiştir. Çevreden alınan bilgilere göre zaman zaman vidanjörlerin bu menfeze gelerek yasadışı olarak atıklarını boşalttıkları anlaşılmıştır. Bu durum incelenmektedir. Laboratuar analiz sonuçları dereye akan suyun siyanür içerdiğini göstermektedir. Bölgede 'kaplama' faaliyeti gösteren ve imalatta siyanür kullanan imalatçıların Atıksu Arıtma Tesisi bulunmaktadır. Ancak bu imalatçıların dereye zaman zaman atık bırakmaları hususu da incelenmektedir. Bu imalathanelerin arıtma çıkış suları İSKİ tarafından takip edilmektedir. Çevrede yapılan denetimlerde bölgede son dönemde denetimsiz kaçak üretim yapan imalathanenin olup olmadığı da araştırılmaktadır.''

(CHA)