kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Diziyi ünlü Hollywood yıldızları seslendirdi. Natalie Portman

Ermeni iddiaları ABD'de özel TV'de yayınlandı

MURAT KARPUZ
Emmy ödüllü yönetmen Goldberg'in çektiği sözde soykırım dizisi, ABD'li senatör D. Rockefeller'in eşinin yönettiği özel televizyonda dün gece ekrana geldi..
Amerika'da televizyon yapımcılarına verilen Emmy ödülü sahibi yönetmen Andrew Goldberg'in çektiği Ermeni iddialarını taşıyan tartışmalı belgesel dün akşam "prime time" saatte ABD'de özel bir televizyon kanalında yayınlandı. "Ermeni Soykırımı" adlı belgesel 1'inci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Türkleri dünya tarihinin en büyük katliamını gerçekleştirdi. 1 milyonun üzerinde Ermeni azınlığın canına kıyıldı. Türkiye bugün hâlâ bu katliamı reddediyor" sözleriyle başlıyor. Goldberg'in kendi yapım şirketinde hazırlattığı filmi yayınlayan kanalın CEO'su ABD'li senatör John D. Rockefeller'in eşi Sharon Percy Rockefeller... Belgeselin anlatıcılığını ise Ed Harris, Natalie Portman, Orlando Bloom, Julianna Margulies gibi ünlü Hollywood yıldızları ücret almadan gerçekleştirdi.

TÜRK BAYRAĞI ALTINDA
Arşiv görüntüleri ve çeşitli röportajlara yer verilen belgeselde dikkat çekenlerden biri iki imamın Türk bayrağı altında namaz kıldığı siyah beyaz bölüm. Anlatıcı buradan itibaren Osmanlı İmparatorluğu'ndaki dini yükseliş ve Müslüman olmayanlara karşı yapılan kötü muameleden bahsediyor. Bölgede yaşayanların kulaktan dolma "katliam" hikâyelerine de yer veriliyor. Ermeni iddialarını savunan tarihçi Taner Akçam da belgeselde "Olanları inkâr edenlerden bıktık" diyor. Belgesel geçtiğimiz yıl Ermeni iddialarının 91'inci yıldönümü öncesi Amerikan PBS televizyonunda ilk kez yayınlanmış ve büyük tartışma yaratmıştı. Türk makamlarının şikâyetleri ve belgesel öncesi konuyla ilgili konferans yapılması talepleri işe yaramamıştı.
Haberin fotoğrafları