kapat
23.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 
Anayasa Mahkemesi, Fazilet'i Merve Kavakçı ve Nazlı Ilıcak'ın türban şovu yüzünden kapattı
İmaj için geldiler ama partiyi bitirdiler
Tarih: 3 Mayıs 1999... Türbanlı Merve Kavakçı, yemin etmek için Nazlı Ilıcak eşliğinde arka kapıdan Meclis'e girdi ve kıyamet koptu: Ecevit kürsüye fırlayıp "Burası devlete meydan okunacak yer değildir" diye haykırdı... Kavakçı yemin edemeden Meclis'ten ayrıldı ama Fazilet için film o an koptu. Kapatma davasını açan dönemin Başsavcısı Vural Savaş bu olayı "Erbakan'ın planladığı sabotaj" diye niteledi... Böylece Milli Görüş'ün 30 yıllık tarihinde "İmaj yenilemek" için Meclis'e taşınan iki kadın milletvekili Fazilet'in sonu oldu.
2 İddia, 2 Oylama
Refah'ın devamı: Ret
İrtica odağı: Kabul
Karar hemen uygulandı. Oysa Refah karardan sonra 37 gün yaşamıştı
Kavakçı'ya yardım eden Nazlı Ilıcak ve 28 Şubat'a küfreden Bekir Sobacı'nın milletvekilliği düşürüldü
Ilıcak 11 suçtan yargılanacak
Nazlı Ilıcak üyeliği düştükten sonra 11 ayrı davadan yargı önüne çıkacak. Bu davalar hükümete, orduya, Meclis'e ve kamu görevlilerine hakaretten devlet sırlarını açıklamaya kadar gidiyor. Meclis daha önce Nazlı Ilıcak'la ilgili dosyaların dönem sonuna ertelenmesine karar vermişti.
2 retçi RP'ye de 'Hayır' demişti
Fazilet'in kapatılmasına ret oyu veren Haşim Kılıç ile Sacit Adalı, daha önce Refah Partisi'nin kapatılması davasında da "Hayır" oyu kullanmıştı. Fazilet'e ret veren Samia Akbulut ise Refah'ın kapatılmasına "Evet" demişti. Retçilerin ortak özelliği: 3'ü de Turgut Özal tarafından atanmıştı.


Fazilet'te gözyaşları
Bağımsız kalan FP milletvekilleri, son toplantılarında gözyaşlarını tutamadılar. Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararı hemen yürürlüğe girdi ve Fazilet Partisi dün kapatıldı. FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın tek tesellisi, partinin RP'nin devamı olmaktan değil de, "odaktan kapatılması" oldu.

Erken seçim yok
Sadece iki Faziletli'nin milletvekilliği düşünce erken seçim zorunluluğu ortadan kalktı, piyasalar rahatladı. Ilıcak ve Sobacı Meclis dışı kalınca boş sandalye sayısı 10'a çıktı. Boş milletvekilliği 28'i bulmadığı için erken seçim gündemden düştü.

Tansu Çiller'e piyango vurdu
Kararla 100 Fazilet milletvekili bir anda "bağımsız" oldu, DYP Meclis'in tek muhalefet partisi haline geldi. Daha da önemlisi, DYP anamuhalefet, Çiller de anamuhalefet lideri konumuna yükseldi. Çiller, protokolde Bahçeli ve Yılmaz'ın önüne geçti.

Suçlu başka, cezalı başka
Atalarımız "şeriatın kestiği parmak acımaz" demişler ama Fazilet'i kapatma kararı canımızı çok yakacak.. Türkiye'nin krizden çıkış çabaları bu karar daha verilmeden etkilenmeye başlamıştı, sürecek... Parti kapatan bir demokrasi olarak Türkiye'nin AB süreci büyük zarar görecek.
Güngör MENGİ


Siyaset sektörü sınavı geçemedi
Anayasa Mahkemesi'nin, Fazilet Partisi hakkında dün verdiği "temelli kapatma" kararı kesinlikle ve hiç kimse için sürpriz değil. Bunu "sadece tek bir örnekle" açıklayabiliriz... Başbakan Bülent Ecevit, TBMM Başkanı Ömer İzgi'yi ziyaret etmişti.
Yavuz DONAT


Dananın kuyruğu her zaman kopar
Anayasa Mahkemesi'nin Fazilet Partisi ile ilgili kararı, büyük bir olasılıkla bugünkü gazetelerin manşetlerinde dalgalanacak ve dananın da kuyruğu kopmuş olacak. Karar, FP için olumlu da olsa, olumsuz da olsa; gergin bir beklenti sona erip noktalanacağı için; nihayet dana yine kuyruksuz kalacak...
Çetin ALTAN


Pratik ihtiyaca uygun bir karar
Fazilet Partisi günün "pratik" ihtiyaçlarına uygun olarak kapatıldı. Karar, hukuk açısından genel ve özel olarak tartışılacaktır. Genel hukuk açısından bakıldığında Türkiye'nin hukuk düzeninin demokrasinin evrensel ilkelerinin uzağında olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Okay GÖNENSİN


GÜNÜN İÇİNDEN

Otoyol zammı şok etti
Gönül, müdürü dinler mi?
Boşanamayınca öldürdü
Balıkesir'de deprem şoku

POLİTİKA

Milletle uyumlu ve barışçı yeni partiyi bekleyin
Hoca 'Devam' dedi
Sezer fethetti
Turistten övgü: Size güveniyoruz

EKONOMİ

Oyak, Türkiye'ye talip
Krizden sonra ilk arz
Richard Grasso Türkiye'ye gelemedi
Emlak'ta Akışık isyanı
Erez bombaladı

SPOR

Fener'de bayram
Hepsi gidiyor
Tamer'e yeşil ışık
Utanmaz herif
Alpay olgunlaştı
Ayhan'dan fedakârlık



Dolar
Mark
Altın
Euro
Borsa
1.285.000
563.000
76.000.000
1.095.848
11.119

Ciceknet

Adana
Afyon
Ankara
Antalya
Bursa
D.Bakır
Edirne
24/35
14/30
20/34
21/35
19/34
17/37
15/29
Erzurum
İstanbul
İzmir
Manisa
Samsun
Trabzon
Van
05/26
20/31
23/35
20/34
20/29
20/25
12/29


Milli Piyango
Sayisal Loto

8-12-17-27-28-44

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır