kapat
23.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Emlak'ta Akışık isyanı


Tasfiye kararına tepki gösteren Emlakbank çalışanları dün kazan kaldırınca, Kamu Bankaları Genel Müdürü Vural Akışık, Emlakbank'ta 10 saat mahsur kaldı. Akışık ancak polis yardımı ile dışarı çıktı
Ziraat Bankası'na devredilerek kapatılması keşinleşen Emlakbank'ın çalışanları, dün kazan kaldırdı. Bine yakın banka çalışanı, karardan sorumlu tuttukları Fon Bankaları Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ı İstanbul'daki Genel Müdürlük binasında tam 10 saat hapsetti. Akışık, sabah saat 09.00'da girdiği Genel Müdürlük binasından polis kordonu ile 18.25 sularında çıkabildi. Akşam saatlerinde Vural Akışık'ın imzasıyla basın kuruluşlarına bir istifa dilekçesi gönderildi. Ancak bunun sahte olduğu öğrenildi. Ne Hazine, ne de Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu üyeleri bu istifayı doğrulamadı.

ODASINA ÇIKAMADI
Her cuma olduğu gibi dün de Maslak'taki Emlak Bankası Genel Müdürlüğü'ne giden Vural Akışık, sabah 40'a yakın birim yöneticisi ile toplantı yapmak üzere biraraya geldi.

Ancak toplantıda yaşanan tartışma sonrasında zaten gergin olan Emlakbank çalışanları, Vural Akışık, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özcan Atalay ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çakaloz'un konferans salonundan çıkmasına izin vermedi. Akışık, bir saat sonra polisten yardım istedi. Üç araç dolusu polisin binaya gelmesi ile toplantı salonundan çıkabilen Akışık ve diğer iki yönetim kurulu üyesi yine polis yardımı ile altıncı kata gidebildi.

HELİKOPTER İSTEDİ
Dışarıdaki kalabalığın artmasından ve bazı kapıların eylemciler tarafından kilitlenmesinden ürken Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Üyeleri, İçişleri Bakanlığı'nı arayarak helikopter gönderilmesini istedi. Bu arada Akışık'ın kendilerini atlatmak için bulunduğu C Blok'tan bitişikteki B Blok'a geçmek istediğini anlayan göstericiler, B Blok'un dış kapısını kilitlediler.

Polis ekiplerinin gelmesine ve uyarılara rağmen genel müdürlük binasını terk etmeyen protestocuların akşam saatlerinde sayısı daha da artmaya başladı. Kalabalık, "Sabahlamayı göze aldık", "Akışık dua et polis burada", "Sıkıysa dışarıya çık" diye sloganlar atmaya başladı.

POLİS ÇIKARTTI
Akışık, Ankara ile yaptığı görüşmelerin ardından tekrar polisle irtibata geçti ve binadan çıkmak istediğini söyledi. Saat 17.30 sularında polis göstericileri kapıdan uzaklaştırıp kordon oluşturdu. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özcan Atalay saat 17.40'da, diğer üye Ahmet Çakaloz da saat 18.15'te kapıdan çıkıp binadan ayrıldı. 10 saat süren protesto eyleminin ardından Akışık saat 18.25 sularında binanın arka kapısından çıktı. Polis kordonuna rağmen, bazı göstericilerin üzerine yürümesi üzerine ezilme tehlikesi atlatan Akışık bir taksiye binerek hızla uzaklaştı.

Sahte istifa yazdılar
Öğlen saatlerinde Vural Akışık'ın istifa etmek istediği söylentileri yayıldı. Bu söylentileri akşam medyaya gönderilen istifa dilekçesi izledi. Mektupta şöyle yazıyordu:

"Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunduğum T.Emlak Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü'nde 22 Haziran 2001'de meydana gelen üzücü olaylar nedeniyle Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden istifa etmek istiyorum. İstifamın kabulünü onaylarına arzederim."

Medya kuruluşlarının "alışılmadık hızda" elde ettikleri bu istifa dilekçesi şüphe uyandırdı. Bu durumun iletildiği Hazine ve Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Üyeleri istifayı doğrulamadı. Hazine yetkilileri, Akışık'ın sadece Bankalar Birliği'ndeki görevinden ayrılmak için başvurduğunu, ancak görevinin başında olduğunu söyledi. Mektubun bazı Emlakbanklı'lar tarafından yazıldığı yolundaki iddialar ağırlık kazandı.

Toplantıda gergin saatler
* Vural Akışık'ın Genel Müdürlük binasına geleceğini öğrenen çalışanlar saat 07.30'dan itibaren bankanın önünde toplandılar.

* Bu durumudan haberdar edilen Akışık saat 09.00 sularında yan binadan görünmeden Emlakbank'a girdi.

* Akışık, banka yönetiminden 5 kişilik bir komisyon oluşturulmasını istedi ve onlarla görüşeceğini söyledi. Ancak bu sayı daha sonra 15'e ardından her birimden bir kişi olmak üzere 40 kişiye çıktı.

* Akışık ile 40 kişilik grup bodrum katında bulunan toplantı odasında bir araya geldi. Emlakbanklı'lar özellikle dokunulmazlık ve Engin Civan'la ilgili Mang Şirketi'ne verilen ve batan kredi ile ilgili Akışık'ı sıkıştırmaya başladı.

* Akışık'a "Siz bu sırada Merchant Bank'ta genel müdürdünüz ve krediler bu banka aracılığı ile Mang şirketine aktarıldı" diye bir suçlama geldi.

* Akışık, "Benim bu olayla ilgili hiçbir sorumluluğum yok" deyince Emlakbank Toplu Konut Daire Başkanı Mehmet Başaran, Hazine murakıplarının raporlarını ve mahkeme tutanaklarını gösterdi. Havanın gerilmesiyle birlikte yaklaşık 25 Emlakbanklı toplantı salonunu terk etti. Akışık kalan 15 kişi ile bir süre daha görüştü, ardından bu kişiler de toplantı odasını terk etti.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır