kapat
23.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Fazilet'te gözyaşları


Bağımsız kalan FP milletvekilleri, son toplantılarında gözyaşlarını tutamadılar
Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararı hemen yürürlüğe girdi ve Fazilet Partisi dün kapatıldı.

FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın tek tesellisi, partinin RP'nin devamı olmaktan değil de, "odaktan kapatılması" oldu. Haberi, Genel Merkez'de kurmaylarıyla birlikte TV'den izleyen Kutan, "Tek tesellim devamdan kapatma kararı verilmemesidir. Yoksa kurulacak bütün partiler kapatılırdı" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin kararı, kararın duyurulmasından sonra 45 dakika içinde TBMM Başkanlığı ve Fazilet Partisi'ne özel bir kurye aracılığı ile ulaştırıldı. Kutan, partisinin kapatılmasının ardından parti önünde toplanan bir grubun "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları eşliğinde Genel Merkez'den Meclis'e geçti ve artık bağımsız olan 100 milletvekilini TBMM'de son kez toplantıya çağırdı.

HIÇKIRARAK AĞLADILAR
Toplantıda FP'liler gözyaşlarını tutamadılar. Grup Başkanvekilleri Yasin Hatipoğlu, Bülent Arınç ve Oya Akgönenç'in yanısıra çok sayıda milletvekili, hıçkıra hıçkıra ağladılar. FP'nin son grup toplantısını, çok sayıda türbanlı ve sakallı partili de izledi. Partililer, kapatma kararını, attıkları "Türkiye sizinle gurur duyuyor", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Başbakan Kutan", "Partiyi kapatırlar, beynimizi kapatamazlar" sloganlarıyla protesto ettiler. Kutan'ın tüm uyarısına rağmen partililer slogan atmayı sürdürürken, milletvekilleri de protestolara sıra kapaklarına vurarak destek verdiler. Kutan toplantıda yaptığı konuşmada, mahkemenin kararının "yanlış, haksız ve AB sürecine indirilen bir darbe" olduğunu söyledi. Kutan, kim ne derse desin Türkiye'de demokrasi olmadığını söyledi, "Bu yaşadıklarımız oyun bozmanın faturasıdır" dedi.

"CENAZE KALKSIN"
Grup toplantısına katılan Partinin yenilikçi kanadını oluşturan milletvekilleri ise partinin hükmü şahsiyeti sona ermeden yollarını ayırmama kararı aldılar. Yenilikçi milletvekilleri "Cenaze henüz ortada iken bizim ayrılmamız doğru olmaz. Bir süre bekleyelim sular durulsun" görüşünü dile getirdiler.

BİNALAR BOŞALTILIYOR
Bu arada, FP'nin Genel Merkez binası ile teşkilat binaları da boşaltıldı. FP'nin, Maltepe'de bulunan Genel Merkezi'ndeki eşyalar, çalışanlar tarafından araçlara yüklenerek götürüldü. Götürülen eşyalar arasında klimalar, elektronik cihazlar, bilgisayarlar, halılar ve çiçekler görüldü.

FP'li belediyeler Bağımsız kaldı
Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla 100 FP milletvekili bağımsız hale geldi. Böylece daha önce partilerinden istifa eden 11 bağımsız milletvekiliyle birlikte bağımsızların sayısı 111'a yükseldi. Böylece bağımsızlar DSP ve MHP'nin ardından Meclis'teki üçüncü büyük çoğunluk haline geldi. FP'nin halen 17 il, 450 ilçe ve belde belediye başkanı ile binlerce İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyesi de kapatmayla bağımsız hale gelecekler.

LEASING formülü malları kurtardı
FP'nin kapatılması kararının yürürlüğe girmesinden sonra hukuki varlığı sona erecek ve malvarlığı da Hazine'ye geçecek. Ancak Refah'ın kapatılma davasından ders alan FP'nin hiçbir mülk edinmediği gibi partideki mobilya ve bilgisayarları da leasing yöntemiyle kiraladığı ortaya çıktı. Bu nedenle FP'den Hazine'ye önemli bir malvarlığı geçmeyecek.

SEZER: AİHM kararı etkilemez
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Romanya'dan dönüşünde Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin soruları üzerine "Uçaktan inince az önce öğrendim. Yargı kararıdır, buna karşı söyleyeceğim birşey yok" dedi. Sezer, bir gazetecinin, "Avrupa Birliği ile ilişkileri etkiler mi? Avusturya Başbakanı'nın burada iması olmuştu" demesi üzerine de, "Onu bilemeyeceğim. Zaman gösterir" diye konuştu. Sezer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararının da Anayasa Mahkemesi'ni etkilemeyeceğini savundu.

FP'den AİHM'ye dava yağacak
Kapatma kararının ardından FP üyeleri toplu halde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, Türkiye'yi şikayet etmeye hazırlanıyor. FP'nin halen bir milyon civarında bulunan üyesi, kapatma kararıyla partisiz kalacak. Bu durumda, Türkiye aleyhine bir milyon dava açılabilecek. Ayrıca, RP hakkında Temmuz ayı ortasında açıklanması beklenen kararın, lehte olması durumunda, eski RP üyelerinin de topluca dava açacakları belirtiliyor. Kapatılan RP'nin de yaklaşık 4 milyon üyesi bulunuyordu. Erbakan bu amaçla, AİHM'nin bulunduğu Strazburg'da bir hukuk bürosu da kurdurdu. Hukuk bürosundaki Fransız avukatlar, RP ve FP'lilerin davalarını ücretsiz olarak açacaklar.

MHP'den "kapılar açık" mesajları
MHP, FP'nin kapatılmasıyla birlikte açıkta kalan milletvekillerine "kapılar açık" mesajı vermeyi sürdürüyor. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, FP'ye oy verenlerin kendilerini dışlanmış hissetmemelerini istedi ve şöyle dedi: "Programımız, söylememiz, üslubumuz belli. Ancak, yeni oluşum içine girecek olanlara kapımız açık. Bizim ülke, devlet, millet için duyduğumuz hassasiyetleri paylaşanlara kapımız açık."

ANAP: İnşallah bu son olur
ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, "Bu, inşallah Türk demokrasi hayatında son parti kapatılması olur. Ben, milletvekili arkadaşlarıma başarılar diliyorum" dedi. Demokratik açıdan FP'nin kapatılmasına üzüldüğünü ifade eden Aslan, "Partilerin dikkat etmesi lazım. Üyelerin disiplinsiz davranışlarının, agresif davranışlarının nelere sebep olduğu görülüyor" uyarısında bulundu.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır