kapat
23.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Oyak, Türkiye'ye talip


Genel Müdür Özdeniz, "Talip olduğumuz iki bankadan birini mutlaka alacağız. Amacımız şube ağı ile Türkiye'nin her yerinde var olmak" dedi
Ekonomik kriz en büyük etkiyi mali sistem içerisinde yaptı. Bilançoları iki krizle alt üst olan bir çok banka BDDK'nin telkinleri ile kendisine yeni ortak ararken, talipler kısmında sürekli aynı isim duyulmaya başlandı. Fon kapsamında satışa sunulan bankalardan dördü ile ilgilenen ancak Demirbank ile Sümerbank'ta karar kılan Oyak Bank her ikisine de teklif verdi.

SÜMERBANK DA OLUR
Her ne kadar Oyak Bank'ın gönlü Demirbank'ta olsa da oradaki rakipleri biraz daha zorlu görünüyor. "Rakipler çok büyük. Ancak bizim burada avantajımız Türkiyeli olmak" diyen Oyak Bank Genel Müdürü Mehmet Özdeniz, Demirbank'a daha sıcak baktıklarını ifade ediyor ama piyasada konuşulan Sümerbank'ı alma ihtimallerinin daha yüksek olduğu. Hatta Sümerbank için Oyak Bank'ın 200 milyon dolar teklif ettiği ve Fon'un şimdiden bu iş tamam dediği söylentiler arasında.

"Eh iyi paraymış" diyen ancak daha ihale sürecinin tamamlanmadığını anımsatan Oyak Bank Genel Müdürü Özdeniz, "Fon'dan bir banka almak istiyoruz. İkisine de teklif verdik. Bu bankaların şube ağları bizi cezbediyor. Ama şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Ancak amacımız Türkiye'nin her yerinde var olmak" dedi.

KRİZ YARA AÇMADI
Oyak Bank'da değişim sürecinin 2000 yılı Temmuz ayında başladığını anlatan Genel Müdür Özdeniz, tam ev ödevlerini bitirmişken Kasım krizinin patladığını söyledi. "Otomotiv kredisi vermeye başlamıştık, kriz geldi. Ancak biz iki kriz boyunca da bir çok bankada olduğu gibi tüketici kredilerini durdurmadık. O günden bugüne 10 bin kişiye otomotiv kredisi verdik. Krizden en az hasar gören bankalardan biri olduk" diyen Özdeniz, Fon bankalarına olan ilgilerini ise şöyle anlatıyor:

"Halen 11 şubemiz var. Önümüzdeki günlerde üç şube açacağız. Ancak her yıl 20 şube açarak büyümek amacımıza ulaşmak için belirli yılları gerektiriyor. Oysa bir banka almak işimizi kolaylaştıracak."

"BDDK'nin sisteme çok önemli tavsiyelerde bulunduğunu duyuyoruz" diyen Özdeniz bu şartların yerine getirilmesi durumunda sektörün daha fazla kayıp vermeyeceği görüşünde. Özdeniz, Merkez Bankası ve BDDK'nin telkinleri ile bankaların bilançolarını çok daha iyi koruma gereğinin de ortaya çıktığını kaydediyor.

Bazı firmalar hastaneye yatabilir
Herkesİn beklediği takas işleminden sonra şimdide geri dönmeyen krediler konuşulmaya başlandı. İki krizin arasında reel sektörün bazı sancılar çekmesinin normal olduğunu kaydeden Mehmet Özdeniz, bazı firmaların hastaneye yatırılmasının şart olduğunu vurguladı. Geri dönmeyen kredilerin alınıp satıldığı mekanizmalar olduğunu söyleyen Özdeniz, Avrupa ve Amerika'da bu tür enstrümanlar var. Bu Türkiye'de de olacaktır. Fon adı altında mı oluşturulur, bunları üstlenen şirketler mi devreye girer onu zaman gösterecektir. Ancak mutlaka olacaktır" dedi.

Hacer GEMİCİ

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır