kapat
23.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Kadınlar yaktı!


Ne Milli Nizam'da, ne Milli Selamet'te, ne de Refah'ta kadın vardı. FP, bu üç partiden farklı imaj çizmek için kadınları aldı, ama kadınlar sonunu hazırladı
Milli görüş çizgisinde siyasetin kadınlara da aktif siyaset yolunu açma operasyonu hüsranla sonuçlandı. Fazilet Partisi'nin "laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle kapatılmasında 3 Mayıs 1999'da Meclis'teki yemin töreninde türban krizi yaşanmasına yol açan iki kadın etkili oldu.

DEVAMDAN DEĞİL ODAKTAN KAPANDI
Anayasa Mahkemesi, FP ile ilgili 25 ay 13 gün süren kapatma davasını dün sonuçlandırdı. Temelli kapatılan bir partinin bir başka ad altında kurulamayacağına ilişkin kapatılma istemi oy çokluğuyla reddedilirken, "laik cumhuriyete aykırı eylemleri" nedeniyle 3'e karşı 8 oyla temelli kapatma kararı alındı. Anayasa Mahkemesi, parti tüzel kişiliğinin de kararın Resmi Gazete'de yayımıyla değil, kararın verildiği gün sona ermesini kararlaştırdı. Böylece, FP dün kapanmış olurken, buna neden olan İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak ve Tokat Milletvekili Bekir Sobacı milletvekillikleri düşürülerek, 5 yıl siyasetten yasaklandı.

TÜRBAN EYLEMİ GEREKÇE OLDU
Mahkeme ayrıca beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına yol açan FP üyeleri Merve Kavakçı, Ramazan Yenidede ve Mehmet Sılay'a da 5 yıl süreyle siyasi yasak getirdi. Davayı ilk açan Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Vural Savaş, İstanbul Milletvekili Aydın Menderes dışında tüm FP'lilerin milletvekilliklerinin düşürülmesini talep etmişti. Savaş'ın emekli olmasından sonra bu göreve gelen Sabih Kanadoğlu, sadece FP'nin kurucuları arasında yeralan İsmail Alptekin ve Mehmet Özyol'un milletvekilliklerinin düşürülmesini istemişti. Mahkeme ise hem Savaş'ın, hem de Kanadoğlu'nun iddianamelerine rağmen Nazlı Ilıcak ile Bekir Sobacı'nın milletvekilliklerini düşürdü

Anayasa Mahkemesi'nin açıkladığı kısa karara göre FP'nin başını özellikle, Nazlı Ilıcak'ın Merve Kavakçı'nın TBMM'ye türbanlı olarak girmesini desteklemesi başını yaktı. Mahkeme, Kavakçı'nın türbanla Meclis'e gelmesini ve Ilıcak'ın da ona destek vermesi nedeniyle partiyi "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmak"tan kapattı. Mahkemenin Tokat Milletvekili Bekir Sobacı'nın vekilliğini düşürerek siyasi yasak getirmesi de sürpriz olarak nitelendi. Sobacı TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı bir konuşmada 'sütü bozuk 28 Şubat'çılar' diye konuşunca Genelkurmay Başkanlığı'ndan sert bir yanıt almıştı.

MİLLİ GÖRÜŞ'ÜN İLK KADINLARI
FP'nin sonunu, daha önce kurulan üç partinin aksine hem parti yönetiminde, hem de aday listelerinde kadınlara yer vererek parlamentoya üç kadını birden taşıyan ilk "milli görüşçü" parti olması hazırladı. 18 Nisan seçimlerinde Meclis'e iki türbanlı milletvekili girdi. Yemin töreninde türban sorununın nasıl aşılacağı tartışma konusu olunca MHP'li Nesrin Ünal Meclis'te başını açacağını açıkladı. Kavakçı ise başını açmayı kabul etmedi. 3 Mayıs günü Meclis'te yemin töreni yapılırken, sıra kendisine yaklaştığında Genel Kurul'a giren Kavakçı'nın arkasında ise Ilıcak vardı. Başta Başbakan Bülent Ecevit'in "Bu hanıma haddini bildirin" sözü ve DSP'lilerin alkışlarla kürsüyü çevrelemesi sonucu Kavakçı'nın yemin etmesine izin verilmedi.

Kavakçı'yı Genel Kurul'a getiren Ilıcak ise, tepkiler sırasında da Kavakçı'nın yanından bir an olsun ayrılmadı. Ilıcak'ın "milli görüş" çizgisinin imaj değişikliği için üstlendiği misyon, Kavakçı olayında izlediği tutumla tam tersine döndü. Ilıcak "laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelme" suçlamasıyla partinin kapanmasına neden oldu.

3 Mayıs 1999'da yaşanan türban krizinin aktörü Merve Kavakçı, daha sonra izinsiz ABD vatandaşı olduğu ortaya çıkınca hem Türk vatandaşlığından çıkarıldı, hem de milletvekilliği düşürüldü. Nazlı Ilıcak ise, türban krizinin yaşanmasından yaklaşık iki yıl sonra Kavakçı gibi milletvekilliğinden oldu. Yüksek Mahkeme, Kavakçı ve Ilıcak'a 5 yıl süreyle siyaset yasağı da getirdi.

FP'nin imajını değiştirecekti
Siyasete yazılı basından gelen ve 21'inci dönem parlamentosunun renkli isimlerinden biri olan Nazlı Ilıcak, 1944 yılında Ankara'da doğdu. Lozan Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi'ni bitirdi. Önce eşi Kemal Ilıcak'ın sahibi olduğu Tercüman ve Bulvar gazetesinde köşe yazarlığı yaptı, daha sonra oğlunun sahibi olduğu Akşam gazetesinde yazılarına devam etti. Son dönemde Yeni Şafak'ta yazan Ilıcak, özellikle Necmettin Erbakan'ın başbakan olduğu Refahyol hükümeti döneminde Milli Görüş'e yakınlaştı.

Özel yaşamında tam tersi bir görüntü çizmesi ve oğlunun sahibi bulunduğu gece kulübündeki eğlence geceleri ile hafızalarda kalan Ilıcak, "Demokrasi mücadelesi" adı altında RP ve Erbakan'a destek verdi. RP'nin kapatılmasını eleştirdi ve daha sonra da Fazilet Partisi'ne yakın bir çizgi izledi. Ilıcak, 18 Nisan seçimi öncesi İstanbul'daki yalısında verdiği partilerde FP'lilerle biraraya geldi ve bu partiden "vitrini değiştireceği" gerekçesiyle İstanbul milletvekili adayı gösterildi. Ilıcak partinin vitrinini değiştirmek yerine, Merve Kavakçı'nın türban eylemine destek vererek bir krize neden oldu ve FP'nin kapatılmasının da yolunu açtı.

ILICAK 11 DAVADAN YARGILANACAK
Kavakçı daha sonra izin almadan ABD vatandaşı olduğu belirlenince Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığından çıkarıldı ve milletvekilliği düşürüldü. Ilıcak da hem siyasetten yasaklandı, hem de milletvekilliğinin düşürülmesiyle dokunulmazlığı kalktı için emniyet, Meclis, hükümet ve askere "alenen tahkir ve tezyif", devlet sırlarını açıklama gibi hakkında açılan 11 davadan yargılanacak.

RP VE FP DAVALARININ SEYRİ

NE KADAR SÜRDÜ?
* Refah davası: 7 ay 25 gün

* Fazilet davası: 26 ay

KİM KARŞI ÇIKTI?
* Haşim Kılıç: Refah davasında da, Fazilet davasında ret oyu verdi.

* Samia Akbulut: Refah'ın kapatılmasını istedi, Fazilet'in kapatılmasına karşı çıktı.

* Sacit Adalı: Hem Refah, hem Fazilet'in kapatılmasına karşı çıktı.

ÜYELERİ KİM ATADI?
* Refah davası kararı sırasında Mahkemenin başkanı Ahmet Necdet Sezer'di. Fazilet davası da Sezer döneminde açıldı, ancak Sezer'in Köşk'e çıkmasıyla, karar Mustafa Bumin'in başkanlığında çıktı.

* Fazilet davasında Turgut Özal'ın atadığı Mustafa Bumin ile Yalçın Acargün kapatma yönünde oy kullandı. Refah kararından sonra göreve başlayan 4 yeni üye de FP'nin kapatılması yönünde oy kullandı. Yeni üyeler Ertuğrul Ersoy, Tülay Tuğcu ve Rüştü Sönmez Süleyman Demirel tarafından, Ahmet Akyalçın ise Sezer tarafından seçildi.

NEDEN KAPATILDI?
* Refah 16 Ocak 1998'de "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmaktan" kapatıldı.

* Fazilet de RP'de gibi "laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği" gerekçesine dayandırıldı.

KAÇ ÜYE DÜŞÜRÜLDÜ?
* Refah'tan Necmettin Erbakan, Şevket Kazan, Ahmet Tekdal, Şevki Yılmaz, H. Hüseyin Ceylan ve İ.Halil Çelik'in üyelikleri sona erdirildi.

* Fazilet'ten Nazlı Ilıcak ve Bekir Sobacı'nın üyeliği düşürüldü.

KİMLER YASAKLANDI?
* RP'de milletvekilliği düşürülen 6 isimle, Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe siyasetten yasaklandı.

* Fazillet'te Ilıcak, Sobacı, Mehmet Sılay, Ramazan Yenidede, Merve Kavakçı yasaklandı.

Hüseyin Özalp, Kemal Göktaş, Şebnem Hoşgör, Nevin Bilgin, Hale Köşüş, Ali Ekeyılmaz, Fehmi Öztekin, Fatma Can

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır