kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kayak merkezlerinde kar bereketi

AA
Giriş Saati : 26.03.2009 12:03
Güncelleme : 26.03.2009 23:14
Yeni Haber
Türkiye'nin önde gelen kış turizm merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığı 330 santimetreye ulaştı...
Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, 21 Marttan bu yana aralıklarla devam eden kar yağışının, cumartesi gününden itibaren hava sıcaklıklarının yükselmesine bağlı olarak durması bekleniyor.

Kar kalınlığının 330 santimetre olduğu ''oteller bölgesi''nde, hava sıcaklığının eksi 2 derece civarında olduğu bildirildi. Yetkililer, yoğun sis nedeniyle görüş mesafesinin zaman zaman 50 metrenin altına düştüğünü belirterek, sürücülere, buzlanma ve sis nedeniyle dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Kartalkaya'da kar kalınlığı 2 metre 5 santimetreye düştü. Mayıs ayında sezonu kapatacak olan Kartalkaya'da kar kalınlığı, havaların ısınmaya başlaması ve zaman zaman etkili olan sağanak yağış nedeniyle düşmeye başladı.

Kayak merkezinde bulunan otellerin doluluk oranı ise 29 Martta yapılacak yerel seçimler nedeniyle yüzde 35'e geriledi. Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel Genel Müdürü Halit Ergün, sezonun çok iyi geçtiğini ifade ederek, ''Bu yıl kar yağışının beklenilenin üzerinde olması herkesi sevindirdi. Sezon istediğimizden daha uzun sürecek. Kartalkaya, en fazla ilgi gören kış turizm merkezlerinden biri oldu'' dedi.

Bolu Meteoroloji Müdürü Erol Öztabak ise kentte iki gün boyunca aralıklarla sağanak yağış beklendiğini belirterek, ''Hava sıcaklığı 29 Marttan itibaren mevsim normallerinin üzerine çıkacak'' dedi.

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ

Palandöken Kayak Merkezi'ndeki Dedeman Otel Genel Müdürü Nuri Avşarer, AA muhabirine, aralıklarla etkili olan kar yağışıyla pistlerde kar kalınlığının giderek arttığını söyledi. Tüm pistlerin açık olduğunu bildiren Avşarer, ''Pistlerde kar durumu çok iyi. Şu anda kar kalınlığı 145 santimetre'' dedi.

Otelin doluluk oranının da yüzde 30 olduğunu belirten Avşarer, ''Pistlerde yeterince kar var ama otelimizin doluluk oranı düşük. Doluluk oranının bu kadar düşmesi kayak sezonunun sonuna yaklaşmış olmamızdan kaynaklanıyor'' diye konuştu. Kayak merkezindeki Polat Renaissance Otel'in doluluk oranının da yüzde 35 olduğu bildirildi.

BAYRAKTEPE KAYAK MERKEZİ

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Bayraktepe Kayak Merkezi'nde son kar yağışıyla pistlerdeki kar kalınlığının 195 santimetreye ulaştığı bildirildi. Çamkar Otel Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Yıldırım, kar yağışının ardından pistlerin tamamının kayak için hazır hale getirildiğini söyledi.

Yerel seçimlerden dolayı müşteri sayısında azalma olduğunu belirten Yıldırım, ''Daha çok iç pazarda çalıştığımız için vatandaşlar oyunu kullandıktan sonraki hafta kayak için gelecekler. Bu nedenle şu anda otelimizde doluluk oranı yüzde 40 olarak seyrediyor'' dedi.

Doluluk oranının, kayak merkezindeki otellerden Toprak Otel'de yüzde 30, Kardelen Otel'de ise yüzde 20 olduğu belirtildi.

KARTEPE KAYAK MERKEZİ

Kocaeli Samanlı Dağları'nın zirvesi olan Kartepe'de kar kalınlığı 1 metre 80 santimetreye ulaştı. Uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında olan 14 kayak pistinin tamamı açık durumda.

Kartepe'deki tek konaklama merkezi olan beş yıldızlı, 250 oda, 50 apart ve 800 yatak kapasiteli Green Park Resort Kartepe Oteli'nin yüzde 10 doluluk oranına sahip olduğu bildirildi.

KARACADAĞ KAYAK MERKEZİ

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki Karacadağ Kayak Merkezi'nde bu hafta kayak yapılamıyor. Bölgede hafta boyunca aralıklarla etkili olan yağmur ve sağanağın karları eritmesi nedeniyle Karacadağ'da kayak yapılamadığı belirtildi.

Konaklama tesislerinin bulunmadığı ve kış aylarında çevredeki il ve ilçelerden vatandaşların günübirlik ziyaret ettiği kayak merkezi, özellikle hafta sonları tercih ediliyor.

ERCİYES KAYAK MERKEZİ

Erciyes Kayak Merkezi yetkilileri, pistlerde kar kalındığının bu sabah 2 metre ölçüldüğünü kaydetti. Yetkililer, pistlerdeki karın, kış aylarındaki ''toz kar'' özelliğini koruduğunu, sulu olmadığını ve Nisan ayının ortasına kadar kayak yapılabileceğini söyledi.

Bu arada, zaman zaman etkili olan tipi nedeniyle Kayseri-Erciyes kara yolunda ulaşımın kontrollü sağlandığı belirtildi.

SAKLIKENT KAYAK MERKEZİ

Antalya'ya 50 kilometre mesafedeki Saklıkent Kayam Merkezi'nde bu sabah saatlerinden itibaren yeni kar yağışı başladı. Tesislerin bulunduğu, telesiyejin çalıştığı noktadaki karın erimesi yüzünden kayak yapılamayan pist başlangıcında 15 santimetre kadar kar birikmesi halinde pistin yeniden kayak yapılabilecek duruma geleceği belirtildi.

Yetkililer, ''Pistin üst kısımlarında yeterli kar bulunmasına rağmen, telesiyeje binilen bölümdeki karın erimesi yüzünden kayak yapılamıyordu. Bugün yeniden kar yağışı başladı. Telesiyeje binilen pistin alt bölümünde yeniden kar birikmesini umut ediyoruz'' dedi.

DAVRAZ

Isparta yakınlarındaki Davraz Kayak Merkezi'nde de kayak yapılabilecek düzeyde kar bulunuyor. Konaklama tesislerinin yakınındaki birinci pistte 20 santimetre kalınlığında kar bulunurken, ikinci etaptaki pistlerdeki kar kalınlığının 1 metreyi aştığı bildirildi.

ILGAZ KAYAK MERKEZİ

Ilgaz Dağı'ndaki kar kalınlığının iki metreye ulaşması hem otel işletmecilerinin hem de tatilcilerin yüzünü güldürdü. Ilgaz Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, kayak pistlerindeki kar kalınlığının yeterli seviyede olduğunu söyledi.

29 Martta yapılacak yerel seçimler nedeniyle otellerin doluluk oranında ciddi bir düşüş olduğunu kaydeden Öztürk,''Kayak pistlerimizin uzunluğunun artırılması nedeniyle bu sezon Ilgaz Dağı'na olan ilgi geçtiğimiz yıla göre önemli ölçüde bir artış gösterdi. Ayrıca otellerimizin müşterileri için hazırladığı sosyal aktiviteler de büyük ilgi görüyor'' dedi.