kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ajda Pekkan 1980’de "Petrol"le 15’inci oldu ama Türkiye’nin ilk 12 puanını aldı.

Bakanlık Eurovision'a katılmak istememişti

Değer Özergün
26.03.2009
Kıbrıs Barış Harekâtı'nın imajını silmek için katıldığımız ilk Eurovison Şarkı Yarışması'na, dönemin Dışişleri Bakanlığı "Türkiye'nin tanıtımına yararlı olmayacağı" için itiraz etmişti..
Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) her yıl Avrupa ülkeleri arasında düzenlediği dünyanın en ünlü ve uzun soluklu şarkı yarışması olan ve 1956'da start alan Eurovision macerası, San Remo Şarkı Festivali'nde doğdu. 24 Mayıs 1956'da İsviçre'nin Lugano kentindeki Kursaal Theatre'da gerçekleştirilen ilk gecede Hollanda, İsviçre, Belçika, Almanya, Fransa, Lüksemburg ve İtalya yarıştı. Gecenin birincisi Lys Assia'nın söylediği "Refrain" şarkısı ile İsviçre oldu. Eurovision şarkı yarışmasının yapılmasında ana amaç ülke televizyonları arasında ortak canlı yayın yapabilme kabiliyetini gerçekleştirme ve kaliteyi arttırmaktı.

İKİ KURUM KARŞI KARŞIYA...
1973'te Türkiye'nin yalnızca izleyici olarak tanıdığı Eurovision yarışmasına 1975 yılında TRT tarafından katılma kararı alındı. Aylarca süren elemeler sonunda Semiha Yankı'nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" Eurovision'da yarışan ilk şarkımız oldu. Kıbrıs Barış Harekâtı'nın ardından kendisini dünyadan soyutlanmış hisseden ülke olarak gösterilen Türkiye yarışma ile moral buldu; her yerde Eurovision konuşulur oldu. Ancak Eurovision'a katılmamamız gerektiğini savunanlar da vardı. Bu yönde gelen tepkilerin en ilginci Dışişleri Bakanlığı kaynaklıydı. Bakanlık, "Eurovision'a katılmanın Türkiye'nin tanıtım açısından yararlı olmayacağı" görüşünde olduğunu açıklamıştı. Devletin iki kurumu bu şekilde karşı karşıya gelmişti... 1975'te Melih Kibar'ın bestesi olan "Çoban Yıldızı" Eurovision Türkiye elemeleri için sinyal müziği olarak hazırlandı. Yarışma dışı olan şarkı o kadar çok beğenildik ki, Timur Selçuk düzenlemesindeki şarkı halktan en çok oy alan şarkı oldu. "TRT Türk Hafif Müziği Şarkı Yarışması" adıyla düzenlenen 1975 elemelerine rekor sayıda katılım gerçekleşti.

YİNE HAYAL KIRIKLIĞI...
İkinci kez katıldığımız 1978'de yarışmaya ilgi büyüktü. Semiha Yankı'nın başarısızlığına neden gösterilen koreografi eksikliği bu yarışmada ilk kez kendini gösterdi. Elemelerde Ayça adlı küçük kız dikkat çekti. Çocuklardan kurulu Ayça ve Elma Şekerleri, her ne kadar büyük finale gönderilme şansları olmasa da "Küçük kız" herkesin beğenisini kazandı. Nükhet Duru ve Modern Folk Üçlüsü'nün bir araya gelmesiyle kurulan Grup Anadolu Majör, "Dostluğa Davet"le büyük ilgi gördü. Ertan Anapa, Funda Anapa, Esmeray, İskender Doğan, Kerem Yılmazer ve Melike Demirağ'ın birlikte seslendirdiği "İnsanız Biz" kalabalık ve iddialı kadrosunun yanısıra, sözleri ile de hemen dikkat çekiyordu. Ancak birinciliği yakalayan, Nilüfer ve Grup Nazar oldu. Final gecesi yine her şeyi bırakıp TV karşısına geçtik. Puanlama sonucu yine düş kırıklığı yarattı. İngiltere ve İsveç'in verdiği birer puanla, toplam iki puan almış, hiç puan alamayan Norveç'in önüne geçip, 20 ülke arasında sondan ikinci olmuştuk. İkinci kez yaşanan başarısızlık "Artık katılmayalım" fikrini ortaya çıkardıysa da bu görüş fazla taraftar bulmadı. Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'ndan vazgeçmedi. 1979'da Türkiye son anda yarışmadan çekildi. 1980'de Ajda Pekkan "Petrol" le Türkiye'yi Eurovision'da temsil etti. Türkiye'de ve yurt dışında çok beğenilmesine rağmen şarkı yarışmadan 15'inci olarak ayrıldı.

AJDA UZUN SÜRE DÖNMEDİ
Büyük umutlarla gittiğimiz yarışmada Fas "12 tam puan" vererek bu dereceyi almamıza neden oldu. Başta Ajda Pekkan olmak üzere herkes büyük bir hayal kırıklığı içindeydi. Pekkan, yarışma sonrası uzun süre Türkiye'ye dönmedi ve sonraki yıllarda yarışmaya katılmasını hata olarak değerlendirdi. O yılın birincisi İngiliz Johnny Logan, Türkiye'yi komsu kapısı yapmış ve sık sık İstanbul'a gelmeye başlamıştı. Hatta o dönemlerde Burçin Orhon ile yaşadığı aşk sonrası ünlü şarkıcının Orhon'dan bir çocuğu bile dünyaya gelmişti...