kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bahar ayında depresyona dikkat!

İHA
Giriş Saati : 26.03.2009 12:16
Güncelleme : 26.03.2009 23:14
Yeni Haber
Kış mevsiminin etkisini azaltması ve bahar mevsiminin kendisini hissettirmeye başladığı bugünlerde mevsimsel dönüşlerde yaşanan depresyona dikkat edilmesi gerekiyor...
Nöro Psikiyatri uzmanı Uzm. Dr. Akın Gürdil, kış ve yaz aylarına girişte tüm canlılarda değişiklikler görüldüğünü belirterek, "Bizim ruhsal hayatımızda bu durumdan etkilenmekte, anksiyete-depresyon-mani-bipolar bozukluklar gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir. Bu dönemlerde yaşanan depresyon kişiyi yaygın bir biçimde kedere, karamsarlığa, ümitsizliğe, isteksizliğe ve yaşamdan zevk alamamaya sevk ediyor.

Depresyona yakalanmış kişi kendini üzgün, kederli, hüzünlü, kasvetli, neşesiz, canı sıkkın, morali bozuk, mutsuz, bedbaht, acınacak halde, perişan, zavallı, dertli, çaresiz, boşluktaymış gibi, sinirli, asabi, düş kırıklığına uğramış, çökkün hisseder" dedi.

Tedavi edilemeyen depresyonun kişinin iş, aile ve sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkileyeceğini dile getiren Akın Gürdil, "Tedavi sırasında ana üzüntü kaynağını ortaya çıkarmak ve onu ortadan kaldırmak çok önemli. Tedavi esnasında tedaviyi uygulayan doktor, hastasıyla konuşarak gerekirse ilaçla tedavi edecektir.

Tedavi sırasında kullanılan ilaçlar, beyinde bozulan kimyasal dengeyi düzelterek iyileştirici etki oluşturur ve yan etkileri yok denecek kadar azdır. 1 yıla kadar uzayabilecek ilaç tedavisi tam iyileşme sağlanmadan asla bırakılmamalıdır. Tam tedavi olunmadan ilaç tedavisi kesilirse depresyon belirtileri tekrar nüksedebilir. En doğrusu doktor kontrolünde ilaçlar yavaş yavaş azaltılarak kesilmelidir. Bu hastalıkta erken tedavide önemlidir. Kişi kendinde bu tip belirtiler görmeye başladığı an hemen doktora başvurmalı ve gerekiyorsa hemen tedaviye başlamalıdır" şeklinde konuştu.