kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Tatarcık Ateşi" uyarısı

AA
Giriş Saati : 26.03.2009 14:43
Güncelleme : 26.03.2009 23:14
Yeni Haber
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Klimik Derneği Üyesi Doç. Dr. Kenan Midilli, yaz aylarında Adana ve çevresinde, kum sineğinin (tatarcık) neden olduğu ''Tatarcık Ateşi'' hastalığı salgınının görülebileceğini bildirdi...
Antalya'da düzenlenen 14. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi'ne katılan Doç. Dr. Midilli, gazetecilere yaptığı açıklamada, Adana ve çevresinde, kum sineğinin neden olduğu filebo virüs (tatarcık) ile enfekte olguların ilk kez tespit edildiğini belirtti.

Filebo virüslerin daha önce Kıbrıs ve Irak'tan bildirildiğini kaydeden Midilli, ''Ancak ülkemizden, daha önce bildirilmiş, laboratuvar tanısı almış olgu yok'' dedi.

Hastalığın Türkiye'de görülmesi beklense de uzun yıllar saptanamadığını dile getiren Midilli, geçen yıl Adana'daki salgında hastalarla yaptıkları görüşmeler sonrasında ilk defa kesin ve net olarak bu hastalığın varlığını gösterdiklerini belirtti. Öldürücü bir hastalık olmasa da, bölgede kapsamlı çalışmalar yapılması ve bölgedeki hekimlerin bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğine işaret eden Midilli, şöyle konuştu:

''Filebo virüsleri 3 gün ağır hastalık yapar. Hastalık, karaciğer tutulumu, gözlerde kızarıklık, karaciğer enzimlerinde yükselme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı ve deri döküntülerine neden olur. Hastalık, Akdeniz Havzası'nda, kum sineği olan her yerde görülebilir ve kendi kendine iyileşir, buna karşın işgücü kaybına neden olur.

Öldürücü olmayan filebo virüs enfeksiyonu geçen yıl Adana'da salgına neden oldu. Bu yıl da, yaz aylarında Adana ve çevresinde kum sineğinin neden olduğu tatarcık ateşi salgını görülebilir. O bölgede hastalığı geçirmemiş olanlar, bu yıl geçirecektir. Bu konuda önlem alınmalıdır.''

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eraksoy da, tatarcık da denilen sinek türünün bir takım virüsleri bulaştırabildiğini belirterek, tatarcıktan geçen ve 'tatarcık ateşi' adı verilen hastalığın Adana bölgesinde bulunduğuna dair kuşkular olduğunu ancak Doç. Dr. Midilli ve arkadaşlarının bunu ilk kez ortaya koyduklarını söyledi.