kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Merkez üssü... Kayseri Hava İkmal ve Jandarma

Cizre, Şırnak'a bağlı bir ilçe. Bilinen tarihi, M.Ö. 4000'e kadar gidiyor. Cizre'nin, tufandan kaçan Nuh peygamber ve oğulları tarafından kurulduğu söylenir. Ama maalesef bugünlerde ismi, tarih ya da efsanelerle anılmıyor. 90'lı yılların başında işlenen faili meçhul cinayetler, bu şirin ilçemizi gündemin ilk sırasına oturttu. İki gün önce, Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, gözaltına alınarak Diyarbakır'a götürüldü. Temizöz'ün ismini, daha önceden konuyla ilgili olanlar duymuştu. İtirafçı Abdülkadir Aygan, Cizre'de İlçe Jandarma Komutanı olan yüzbaşı Temizöz'den şöyle söz etmişti: "İtirafçı Abdülhakim Güven, Hıdır Altuk, Adem Yarkın, Hüseyin Bülbül'den oluşan bir ekip, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Temizöz'ün yönetiminde Şırnak ve Cizre'de birçok kişiyi sorgusuz sualsiz öldürüp kuyulara attı... Temizöz, Diyarbakır Grup Komutanı olduktan sonra da, Abdülhakim Güven ile ilişkisini sürdürdü. Şemdinli sanığı Mutkili lakabıyla meşhur Ali Kaya da, Temizöz'ün emrindeydi."

* Cengiz Köylü
Kayseri'deki hareketlilik Cemal Temizöz'le sınırlı değil. Meselâ Ergenekon'un 10. dalgasında tutuklanan Albay Cengiz Köylü, Kayseri Hava İkmal Komutanlığı'nda görev yapıyordu. Karargâh evlerinin sorumlusu olarak görüldü ve tutuklandı. Karargâh evleri, cumhuriyet karşıtları ve emperyalizme karşı mücadele amacıyla kurulmuştu. Bu örgütte, sivil-asker bürokrasi ile İşçi Partisi mensuplarının ve bazı Alevilerin yer aldığı belirtiliyordu.
Birkaç gün önce, Kayseri'de bir başka skandal ortaya çıktı. İddiaya göre, Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanı Tümgeneral Rıdvan Ulugüler, Ergenekon tutuklusu Cengiz Köylü için para toplanmasını emretmişti. Belgede "Emrin tüm personele sözlü olarak tebliğ edilmesini, (yazılı olarak tebliğ edilmemesini) evrakın gizlilik derecesine uygun olarak muhafazasını, yardım kampanyasının bitiminde imhasını rica ederim" yazıyordu.
Ayrıca, Tümgeneral Ulugüler'in, askeri personel için sakıncalı lokanta ve işyerlerini tesbit ettiği, buralara, askerlerin gitmesini engellediği hususu da "fişleme" iddiası olarak basına yansıdı. Sonra, Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ isimli üç astsubay tutuklandı. Balta, Denizli'den tanıdığı Fethullahçı bir ağabeyinin telkiniyle, sahte belgeler düzenleyip, yüzbaşı Mesut Okatan'ın bilgisayar şifresini kullanarak, bunları sisteme kopyaladığını, "itiraf etti". Sahte olduğu söylenen belgelerden biri, askerlerin gitmesinin sakıncalı olduğu tesbit edilen lokanta ve işyerleriydi. Diğeri ise, yukarıda bir kısmını yayınladığımız Cengiz Köylü için para toplama emriydi.
İş, bu noktada sona ermedi. Ali Balta'nın avukatı Musa Öncel, kötü muamele ve baskı iddialarını ortaya attı. "Müvekkilim, 13 gün hâkim önüne çıkmadan gözaltında tutulmuş ve bir emekli yarbayın hipnoz yöntemiyle ağzından birtakım lâflar alınmıştır" dedi. Avukat Musa Öncel, 12 Mart tarihli dilekçeyle, Kayseri Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz'ü de şikâyet etmişti. Çünkü Temizöz, Ali Balta ile Orhan Güleç'e hitaben "Asit kuyularına sizleri de atarız. Yapmadığımız şey değil. Öldürün gitsin" demişti. Bu husus gazetelerde çıktı. 35 gün sonra, 23 Mart'ta, Albay Temizöz, Cizre'de bulunan kemiklerle ilgili gözaltına alındı.

* Genelkurmay açıklaması
Bu arada, Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Metin Gürak, Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Tümgeneral Rıdvan Ulugüler 'i savunan bir konuşma yaptı. Askeri personelin girmesinin sakıncalı olduğu yerlerin, İl Emniyet Müdürlüğü'nün katkısıyla tesbit edildiğini ve bir fişlemenin söz konusu olmadığını söyledi. Ayrıca, Ergenekon tutuklusu Cengiz Köylü için para toplanmadığını belirtti. Ama Emniyet Müdürlüğü'nün desteğiyle bile olsa, askerlerin hangi sebebten dolayı bazı yerlere gitmesinin sakıncalı sayıldığı pek anlaşılamadı. Ali Balta ise, 13 günlük gözaltı süresinin bitiminde hâkim karşısına çıkarılınca, sahte belge düzenlediğine dair sözlerini geri aldı; baskı ile böyle konuşturulduğunu söyledi.

* Fatma Cengiz
Ve nihayet, Ergenekon tutuklusu, İbrahim Şahin'in işbirlikçisi Fatma Cengiz 'in de Kayseri Hava İndirme'de görevli olduğunu hatırlatalım. "Asena" lakaplı Fatma Cengiz'in, Hava İndirme'deki dinlemeye kapalı özel telefon hattıyla İbrahim Şahin'i bazı askerlerle irtibatlandırdığı ileri sürülmüştü. Sonradan, askeri yetkililer, Fatma Cengiz'in Kayseri Hava İndirme ile hiçbir irtibatının bulunmadığını beyan ettiler.
İşte size, yığınla olay. Merkez üssü Kayseri... Hava İkmal Komutanlığı... Bazen Ergenekon savcısına "İddianame neden gecikiyor?" diye kızıyoruz ya! Bu kadar çapraşık olayı çözmek kolay mı?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın