kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kıbrıs'ta yılın ilk buluşması

Giriş Saati : 04.01.2009 10:57
Güncelleme : 04.01.2009 23:38
Yeni Haber
Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla geçen Eylül ayından beri tarafından sürdürülen doğrudan müzakerelerin çerçevesinde yılın ilk buluşması yarın gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasındaki 14'üncü buluşmasında henüz görüşülmeyen bazı anayasal konuların da ele alınacağı belirtiliyor.

Talat ile Hristofyas, Lefkoşa'nın ara bölgede BM gözetiminde yarın sabah saat 10.00'da yeniden biraraya gelecek. İki lider arasındaki son buluşma, 22 Aralık'ta yapılmıştı. Dış İlişkiler konusunun ele alındığı görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexsandre Downer, liderlerin, 5 Ocak'ta saat yeniden toplanacağını bildirmişti.

Kıbrıs'ta, Rumların 24 Nisan 2004`te Annan Planı'nı referandumda reddetmesinin ardından uzun bir süre yapılamayan Kıbrıs müzakereleri, 11 Eylül 2008'de yeniden başlamış ve 2008 yılın sonuna kadar liderler 13 defa biraraya gelmişti.

Yarınki yapılacak görüşmede Dış İlişkiler konusunun görüşülmeye devam edileceği, bu arada, henüz görüşülmeyen bazı anayasal konuların da ele alınacağı kaydediliyor.

Şimdiye kadar yapılan 13 turda sağlanan ilerlemede her iki tarafta yetersiz bulunarak eleştirilere yol açtı. KKTC ve Türkiye, görüşmelerin çok yavaş ilerlemesinden de şikayet ediyor ve müzakerelere hız verilmesi gereğini vurguluyor. Buna karşın taraflar, çözüm bulunması için çaba göstermeye kararlı olduklarını ifade ediyorlar.

Bu arada, yarınki görüşmelerde Downer'in yanısıra, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun'un da hazır bulunacağı belirtiliyor.

ANKA