kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul'da CHP'nin 'fay hattı'ndaki ilçeleri

CHP İstanbul'da büyükşehir adayını belirleyemediği için ilçeler de beklemede. Aslında 39 ilçenin yarıdan fazlası biliniyor. Ama buna rağmen hâlâ o bölgelerde "Piyango bana da çıkar" beklentisiyle adaylık başvurusu yapanlar var.
Öncelikle "CHP'nin kalesi" Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy ve Avcılar'da mevcut belediye başkanlarının hepsi, büyük bir sürpriz olmazsa devam ediyor. Sadece bunlardan biri için sürpriz beklentisi var.
Anavatan Partisi'nden transfer olan Hasan Akgün, Hüseyin Sipahi, Saffet Bulut ve Cemil Ekşi 'nin yerleri de garanti. Bunlardan sadece Bahçeşehir Belediye Başkanı Kemal Aydın 'ın durumu belirsiz. Onun nedeni de Aydın'ın Bahçeşehir'in katıldığı yeni ilçe Başakşehir'de seçimi garanti görmemesi. Bu nedenle ısrarla Bakırköy'ü istiyor. İşi zor ama Süleyman Demirel eksenli bir son dakika gelişmesi olur mu; hiç belli olmaz.
Gelelim bölgelerinde eskiden belediye başkanlığı yapmış yeni isimlere. Silivri'de Selami Değirmenci, Zeytinburnu'nda Adil Emecan, Beykoz'da Kenan Öner ve Alaattin Köseler 'in CHP adayı olacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.
Böylece CHP'nin İstanbul'da 11 adayı kesinleşmiş durumda. Geriye kalan 28 adaya gelince...
CHP İstanbul'da bütün yarış bu 28 ilçe ekseninde sürüyor görünüyor. Ama sadece görünüyor çünkü bu ilçelerin yarısından fazlasında CHP'nin kazanma ihtimali yok.
Onların da çoğu belirlenmiş durumda. Örneğin Sultanbeyli'de eski Sultanahmet Camii İmamı Osman Nuri Bedir, Bayrampaşa'da
Bahri Sipahioğlu, Fatih'te Can Özyedierler, Güngören'de Trabzonspor'un eski futbolcusu Lemi Çelik, Bağcılar'da Bayram Ali Çeşmeli, Beyoğlu'nda Mustafa Dolu, Sultangazi'de Ercan Karabayır, Üsküdar'da Dr. Sema Ballı, Sancaktepe'de Coşkun Gökçe, Fikret Şahin veya Arif Sağ .
Eyüp'te Mustafa Kartal ve Galip Namal isimleri ön plana çıkıyor. Esenyurt'ta Gürbüz Çapan 'ın desteğini alacak bir aday seçilecek. Ümraniye'de Adil Aktan ve Berhan Şimşek adı önde, Gaziosmanpaşa'da Halil İbrahim Öztürk ve Mustafa Ayta, Başakşehir'de işadamı Mehmet Kaban ve Ataşehir'de Zafer Nuhoğlu, Battal İlgezdi veya İnci Beşpınar aday olabilir. Bu ilçelerde CHP'nin işi bir hayli zor.
Peki, geriye ne kalıyor?
Geriye AK Parti açısından kritik ilçeler kalıyor. Eğer CHP bu kritik ilçelerde iyi aday seçerse buraları kazanabilir. Bu ilçelerin başında Sarıyer, Maltepe, Tuzla, Silivri, Çatalca, Üsküdar, Şile ve Adalar geliyor.
Bu ilçeleri AK Parti açısından kritik yapan iki unsur var: Kötü yönetim ve Saadet Partisi olgusu... Örneğin Üsküdar gibi önemli bir ilçede Saadet Partisi ciddi oy alacağı için CHP aradan sıyrılabilir.
CHP içindeki büyük yarış da bu ilçelerde sürüyor.
Peki, buralarda kimler aday olabilir?
Yarış, Maltepe'de Zübeyt Çelik ve Mustafa Zengin, Adalar'da eski kaymakam Mustafa Farsakoğlu, Sarıyer'de Şükrü Genç ve Gökhan Zeybek arasında geçecek. Netleşen ilçeler ise şöyle: Silivri'de Selami Değirmenci, Çatalca'da Cem Kara, Şile'de Erman Çayırlıoğlu, Üsküdar'da eski ilçe başkanı Basri Bayar.
Çok sayıda aday adı geçen ilçelerde öne çıkan adaylar ise şöyle: Pendik'te esnaf odaların geniş desteğini alan ve bölgede sevilen Bilal Gündoğdu, Kartal'da Ümit Özerol ve Necla Ertem, Beylikdüzü'nde avukat Osman Gürcan Çelikkol ve Osman Düzgün.
Ve gelelim seçim yarışının en sert geçeceği ilçe Şişli'ye... Şişli tam bir korkulu rüya. Çünkü burada bir Mustafa Sarıgül fenomeni var. Bu fenomen aynı zamanda diğer ilçeleri de etkisi altına alabilir. Burada CHP'nin adayı da büyük olasılıkla bir Sarıgül olacak. Tabii sadece soyadı benzerliği; Muharrem Sarıgül . Yani Sarıgül'e karşı başka bir Sarıgül aday gösteriliyor.
CHP, AK Parti'den alabileceği ilçelerin hesabını yaparken, AK Partililer CHP'nin "evdeki bulgurdan da olabileceğini" hesaplıyor. Yani AK Parti de CHP'nin garanti gördüğü ilçeleri almak için yoğun bir çalışma yürütüyor. Bu ilçelerin başında da Bakırköy, Beşiktaş ve Avcılar geliyor.
Bu ilçelerde DSP adaylarının performansı da bu şansı ya artıracak ya da azaltacak.