kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze ateş altında

Giriş Saati : 04.01.2009 10:26
Güncelleme : 04.01.2009 23:38
Yeni Haber
İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara saldırısı sürerken, Filistinli militanların İsrail tarafına attığı roketlerden biri, sınırın hemen yakınındaki Sderot kentinde bir eve isabet etti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

İsabet alan evde, bir kadının hafif yaralandığı bildirildi.

Sderot'a sabah saatlerinde 5 Kassam roketi fırlatılırken, roketlerden ikisinin kente düştüğü belirtildi.


Gazze ile sınır yakınlarındaki Netivot'a ise yine sabah iki Grad füzesi atıldı. Gradlar, kasabayı çevreleyen açık araziye düşerken, herhangi bir kayıp ya da hasara neden olmadı.

Gece boyunca 3 Kassam roketi de Eşkol Bölge Konseyi sınırları içine düştü, ancak bu roketler de açık alanlara isabet etti.

ÇATIŞMALARDA 2'Sİ AĞIR 30 İSRAİL ASKERİ YARALANDI

İsrail ordusu, kara harekatı başlattığı Gazze Şeridi'nde gece boyunca meydana gelen çatışmalarda 2'si ağır toplam 30 askerinin yaralandığını açıkladı.

İsrail ordu sözcülüğünün açıklamasına göre, çatışmalarda bir subay ile bir er ağır yaralanırken, 28 asker de hafif yara aldı.

Ordu, piyadeler, tanklar, istihkamcılar, top desteği ve istihbarat birimlerinin ortaklaşa katıldığı kara harekatının İsrail Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklarla, donanmanın desteğinde devam ettiğini bildirirken, çatışmalarda ''onlarca Hamas militanının'' vurulduğu belirtildi.

Ayrıca, uçakların, gece boyunca 45 Hamas hedefini bombaladığı, bunlar arasında tünellerin, silah depolarının ve havan mermisi mevzilerinin bulunduğu kaydedildi.

İsrail hücumbotlarının da Gazze kentindeki Hamas'ın istihbarat merkezine, roket rampalarının bulunduğu yerlere ve Hamas'ın deniz karakollarına saldırı düzenlediği bildirildi.

ASKERİ YASAK BÖLGE ALANI GENİŞLETİLDİ

Öte yandan, düzenlenen kara operasyonu çerçevesinde, İsrail tarafında Gazze Şeridi ile sınırlar boyunca daha önce ilan edilen ''kapalı askeri bölge''nin sınırları genişletildi.

Güney Kuvvetleri Komutanlığının talimatı doğrultusunda, bu bölgede yollar, sivil trafiğe ikinci bir emre kadar kapatılacak; yalnızca bu bölgelerde yaşayanların giriş-çıkışına izin verilecek.

5 DOKTOR, AMBULANSLARLA YARALI ALMAYA GİDERKEN GECE BOMBARDIMANINDA ÖLDÜ

İsrail ordusu piyadelerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyinden ve Gazze kentinin doğusundan başlattıkları kara saldırısı devam ederken, ağır bombardımanda yaralıları almaya çalışan Gazzeli 5 doktor hayatını kaybetti.

Dün geceki ağır bombardımanlar sırasında Gazze kenti ve kuzeyindeki Cebaliye'de ambulanslarla yaralılara ulaşmaya çalışan doktorlardan, Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa hastanesi doktorlarından İhab Medhun ile Muhammed Ebu Hasira'nın da aralarında bulunduğu 5 doktor ve ambulans şoförleri, ambulansların hedef alınması sonucu öldü.

Şifa hastanesi doktoru, A.A muhabirine sık sık kesilen telefonda, "Ambulanslar rahat hareket edemiyor. Onlar da bombalanıyor. Şu anda, (kuzeydeki) Beyt Lahya'nın güneyinde bir evde, sivillerden 20-25 kadar yaralı var. Ama ambulanslar bombardıman altında oraya gidemiyor" dedi.

Durumu, "Savaş durumu, bir savaşta ne yaşanıyorsa o" diye özetleyen doktor, "her şey her yer bombalanıyor" diye konuştu.


İSRAİL, GAZZE'DE PAZARYERİNİ VURDU; ÇOK SAYIDA KAYIP VAR

İsrail'in, kara harekatı başlattığı Gazze'nin en büyük pazaryerini vurduğu bildirildi. Filistinli sağlık kaynakları, saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu belirtti.

İSRAİL GAZZE'YE SAĞLIK EKİPLERİNİN GİRİŞİNE İZİN VERMİYOR

Uluslararası Kızılhaç örgütü, İsrail'in Gazze'ye sağlık ekiplerinin girişine izin vermediğini duyurdu. Kızılhaç'tan yapılan açıklamada Ürdün'den gelen bir ekibin Filistin'e girişinin İsrail yönetimi tarafından önlendiği belirtildi. Açıklamada "İsrail otoritelerine daha önceden bildirilmiş olmasına rağmen sağlık ekibi Cuma gününden beri girmek için izin bekliyor" denildi.

Dört uzman cerrahın da bulunduğu Ürdün sağlık ekibi, Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne giderek yardımda bulunacaklardı. Kızılhaç'ın İsrail ve Filistin sorumlusu Pierre Wettach da "En çok ihtiyaç duyuldukları dönemde sağlık ekibinin Gazze'ye girmesinin hayatöneme sahip olduğunu" açıkladı.

İSRAİL UÇAKLARI, GAZZE'DE ALIŞVERİŞ MERKEZİNİ BOMBALADI: 5 ÖLÜ 40 YARALI

İsrail savaş uçaklarının, Gazze kentinin batısındaki bir alışveriş merkezini bombalaması sonucu 5 Filistinli sivil öldü, 40 sivil de yaralandı.

Filistinli sağlık yetkililerine göre, kara operasyonunun başladığı dün akşamdan bu yana Gazze Şeridi'nde çatışmalarda ve bombardımanlarda ölenlerin sayısı, 3'ü Hamas militanı, 20'si sivil olmak üzere toplam 23'ü buldu, yaralıların sayısı da 140'a yaklaştı.

Gazze'nin eski kent tarafında bulunan "Firas" adlı alışveriş merkezinin, İsrail ordusunun hava saldırılarının sürmesi nedeniyle boş olduğu bildirilirken, ölen ve yaralananların, bombardımanda hasar gören çevre binalarda yaşayanlar olabileceği kaydedildi.

Firas alışveriş merkezinin, İslami Cihad'ın bir üyesine ait olduğu ifade ediliyor.

Bölgenin kuzeyindeki bombardımanlarda bir Filistinli yerel askeri komutanın evi de vuruldu. Filistinli militanın ailesinden 4 kişinin de öldüğü evi vuran füzenin, pilotsuz uçaklardan atıldığı belirtildi. Füzenin vurduğu evde, militanın iki kardeşi ile yeğeninin de öldüğü kaydedildi.

Beyt Lahya'daki Kemal Edvan hastanesi yetkilileri, vurulan evden, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda yaralının taşındığını bildirdi.

İsrail ordusu askerlerinin yoğun bombardıman altında Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun bölgesinde, kent ile Gazze şehri arasındaki ana yolun birkaç yüz metre ilerisine kadar geldikleri, ancak kente girmedikleri belirtiliyor.

Beyt Hanun'da 4, ayrıca Beyt Lahya'da 2 Filistinli'nin bombardımanlarda öldüğü ifade edilirken, güneydeki Refah'ta da 2 Filistinli'nin hayatını kaybettiği öğrenildi.

AB'DEN GAZZE'YE 3 MİLYON AVRO ACİL İNSANİ YARDIM

AB Komisyonu, İsrail saldırısı altındaki Gazze'ye 3 milyon avro acil insani yardımda bulunacağını bildirdi.

İnsani yardımlardan sorumlu AB Komisyonu Üyesi Louis Michel, "1,5 milyon insan, Belçika'nın yüzde 1'inden biraz fazla bir alana sıkıştırılmış. Oradakiler yaşamak için dışardan gelecek yardıma muhtaç ve her geçen gün daha fazla çaresizlik yaşıyorlar" dedi.

Uluslararası yardımlar hukukuna göre AB'nin acil insani yardımlarının tarafsızca toplumun en çok ihtiyaç duyan kesimlerine dağıtıldığını belirten Michel, Gazze'de çatışan tarafların yardımlara izin vermelerini isteyerek, engel olanların insanlık suçu işledikleri uyarısında bulundu.

İsrail'e "uluslararası yükümlülüklerine saygı göstererek hayati yardımların dağıtılması için insani koridor açması" çağrısında bulunan Michel, ayrım gözetmeksizin sivillerin katledilmesinin "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

AB, yüzde 56'sı Gazze Şeridi'ne olmak üzere Filistin topraklarına geçen yıl 73 milyon avro insani yardımda bulunmuştu.