kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

900 gramlık bebeğini evde doğurdu

Giriş Saati : 18.12.2008 14:50
Güncelleme : 18.12.2008 22:22
Yeni Haber
Hastane hastane dolaşan ancak küvez olmadığı için kabul edilmediği iddia edilen hamile kadın çocuğunu evinde doğurmak zorunda kaldı.

Kadın 6,5 aylık doğan 900 gram ağırlığındaki 1 günlük kızını çarşaflara sararak soğuktan korumaya çalıştı. Konuyla ilgili bilgi verilen İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri kısa sürede harekete geçerek anneyi ve bebeğini ambulansla alarak Yeni Mahalle Doğum Evi'ne kaldırdı.

Esenyurt'ta yaşayan Aksu çifti 6 yıl sonra bekledikleri çocuğa kavuştu. Ancak onu da her an yitirmenin korkusu içinde yaşıyorlar. Önceki gün doğum sancıları tutan 6,5 aylık hamile eşi Zahide Aksu'yu götürdükleri hiçbir hastanenin kabul etmediğini iddia eden Gülabi Aksu, evde ebe yardımıyla doğumun gerçekleştirildiğini anlattı. Küvez içinde bakıma alınması gereken 1 günlük bebeği soğuktan korumak için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan baba Aksu, ancak çocuğun küveze konulmaması durumunda ölmesinden korktuklarını dile getirdi.

Esenyurt'ta kiralık bir evde komşuların yardımıyla yaşam mücadelesi veren inşaat işçisi Gülabi Aksu, 2 gün önce eşini hastaneye götürdüğünü ve doktorların henüz 6,5 aylık hamile olan eşinin "Doğumunun yakın olduğunu" söylediklerini ifade etti. Eşini götürdüğü ilk hastanenin Özel Uğur Hastanesi olduğunu dile getiren Gülabi Aksu, "Eşimi alıp Uğur Hastanesi'ne götürdüm.Orada eşimin doğumunun yaklaştığını söylediler. 'Bunu kuvezi olan bir hastaneye götürün' dediler. 'Biz de küvez yok' dediler. Bakırköy Devlet Hastanesi'ne götürdük. Kapıdan içeri dahi giremedik ve yerlerinin olmadığını söylediler." diye konuştu.

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden çıkan Aksu, eşini alıp Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdüğünü ancak orada yapılan tedavinin ardından küvez olmaması nedeniyle Çapa'daki İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gitmelerinin söylendiğini öne sürdü. Son bir umut olarak Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gittiğini belirten Aksu, "Çapa Hastanesi'ne gittik orada içeri dahi giremedik. Kapıda kaldık. Özel hastanelerin listesini aldık ve hepsini tek tek aradım. Günlük 1000 YTL para istediler. Çaresiz eve geldik ve bir ebeye yalvardık. Allah razı olsun, o da para almadan doğumu yaptırdı. Saat 04.20'de dünyaya geldi. 6.5 aylık dünyaya geldi. Ama küveze konulması gerekir." şeklinde konuştu.

1 günlük minik bebeğin annesi Zahide Aksu, yetkililerden ve hayırsever vatandaşlardan yardım istedi. Zahide Aksu, "Hastanelerde küvez olmadığını söylediler. Biz de bir ebe çağırttık ve evde doğurdum. Ben burada kiracıyım yakacaklarımı komşular veriyor. İlk çocuğum bu. Bize yardım etsinler. Ben istiyorum ki çocuğum yaşasın 6 sene bu çocuğun olması için uğraştık." dedi. Öte yandan, bebeklerinin yaşamasını isteyen Aksu ailesi hayırsever vatandaşlardan ve devlet yetkililerinden yardım beklediklerini sözlerine ekledi.

HASTANELERİN KÜVEZLERİ DOLU

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uz.Dr.Zafer Çukurova, annenin hastanelerine geldiğini ancak kabul edemediklerini söyledi. Çukurova, "Yeni doğan bakımda 26 küvez var ve orada 28 bebek bulunuyor. 2 küvezde çift bebek yatıyor. Üçüncüyü aldığımızda tablo ne olur? Bu sefer diğer bebeklerin ana babaları bizi mahfediyor. Enfeksiyon riski olabilir. Kadın doğum kliniğinde de yatak yok. Annenin de yoğun bakıma ihtiyacı olabilir. Yetişkin yoğun bakım ve yeni doğan yoğun bakım servisinin olduğu bir hastaneye yatmalıydı. O bebeği üçüncü küveze alıp diğer bebekleri riske sokabilirdim" dedi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uz.Dr.Haldun Ertürk, yaptığı açıklamada, "Bu hasta 16 Aralık gece 22:00'de hastanemize gelmiş. 6,5 aylık gebe ve doğum yapma aşamasındaydı. Doğum sonrası çocuğun yoğun bakıma yatırılması gerekiyordu. ancak bizde 5 adet yeni doğan yatağı var ve 5'i de dolu. Böyle olunca başka bir hastaneye gitmesi tavsiye edildi." dedi. Kadının evde doğum yaptığının söylenmesi üzerine Ertürk, "İstanbul'da 2 büyük kadın doğum hastanesi var. Biri Yeni Mahalle diğeri Zeynep Kamil.100'er tane yoğun bakım yatakları var. Oralara gidebillerdi." dedi.

Haseki'nin eski bir hastane olduğunu anlatan Ertürk, "Bu yoğun bakımlar yeni yapıldı. Yetersiz ama daha büyütme şansımız yok." şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Sinan Berkman, "Haberimiz yok. Gelmiştir ama küvez yoksa, servis doluysa yapacak bir durum yok" şeklinde konuştu. Berkman çocuk kliniği ile görüşülmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. Çocuk kliniğideki yetkili ise hastanın kabul edilmemesi gibi bir durumun olamayacağını söyledi.

Geceyi zor şartlarda geçiren ve henüz ismi konulmamış kız bebek İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün talimatı ile Yeni Mahalle Doğum Evi'ne kaldırıldı. Yeni doğan yoğun bakımda tedavisine başlanan bebeğin durumunun kritik olduğu öğrenildi. Anne Zahide Aksu da aynı hastanede tedavi altına alındı.

(CİHAN)