kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Mehmet Fuat Fırat

'JİTEM 33 milyona cinayet işletiyordu'

Atilla KORKMAZ - SABAH
18.12.2008
Ölüm kuyularını gündeme getiren eski vekil Fırat, "O dönem bana gelen bir kayıp yakını, yakaladıkları bir kişinin '33 milyona öldürüyor, parayı JİTEM'den alıyoruz' dediğini anlattı" diye konuştu..
rgenekon davası ile gündeme gelen Güneydoğu'daki 'ölüm kuyuları'nı 1990'lı yıllarda Meclis'te ilk gündeme getiren dönemin RP İstanbul milletvekili Mehmet Fuat Fırat oldu. Fırat'ın anlattıkları gerçekten ürkütücü. Bugün 76 yaşında olan ve Ankara'daki evinde torunları ile zaman geçiren Şeyh Said'in torunu Mehmet Fuat Fırat, 1995-2002 yılları arasında Meclis'te bulundu. Fırat dönemin bakanlarına kayıpların bulunması için gitti ancak, 'Kusura bakma askerleri aşamıyoruz' yanıtı aldı. Fırat'a kayıp yakınları ve 'kaybedilmek' istenenlerin anlattıkları ise akıllara durgunluk verecek türden. Telefon ile ulaştığımız Mehmet Fuat Fırat, 'ölüm kuyuları'ndan milletvekili olduğu yıllarda söz edildiğini belirterek, "Sanıyorum bunu ilk olarak yüksek sesle söyleyen benim. İnsanların kaybedilip bu kuyulara atıldığını oralarda herkes konuşuyordu. Biliniyordu yani. Ama kimse ortaya çıkıp konuşamıyordu. Bunu bir çok kez basın mensuplarına veya parlamentodaki arkadaşlarıma anlattım. Ama o dönem şimdiki gibi ses getirmedi" diye konuştu. O dönemde yaşananları anlatan Fırat, 1990'lı yılların sonunda Diyarbakır'dan şu anda ismini hatırlamadığı bir kişinin kendisine geldiğini ve yaşadıklarını anlattığını belirterek, şöyle dedi: "Diyarbakır'da sokakta yürürken birisinin kendisini takip ettiğini fark etmiş. O dönem de insanların faili meçhul cinayetlere kurban gittiği bir dönem. Fark ettirmeden yakınlarına haber vermiş. Adam onu takip ederken, yakınları da bu adamı takip etmeye başlamış. Bir çıkmaz sokağa girince, adamın üstüne atlayıp kıskıvrak yakalamışlar. Zorla konuşturdukları bu kişi, 'JİTEM'den bazıları talimat veriyor. Biz de takip edip öldürüyoruz. Ardından da bankaya gidip hesabımıza yatırılan 33 milyon lirayı alıyoruz' demiş. Bu kişi ile bir süre irtibatım oldu, ama sonra o da kayıplara karıştı."

ÖYLE BİR DÖNEMDİ
HAK-PAR kurucularından ve eski genel başkanı Abdülmelik Fırat ile amca çocukları olan Mehmet Fuat Fırat, yine milletvekilliği sırasında Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinden birisinin kendisine geldiğini belirterek, "Bana 'bir yakınımızı jandarmalar aldı. Ama ne ölüsünü, ne dirisini vermiyorlar' diyerek yardım istedi. Ben de o zamanki bakanlardan Mehmet Yüceler'e durumu anlatarak yardım etmesini istedim. Bakan bana döndüğünde 'kusura bakma askerleri aşamıyoruz' dedi. O zamanlar öyle bir dönemdi işte" diye konuştu.