kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Solun yapamadığını Sonbahar yaptı

OLKAN ÖZYURT - SABAH
18.12.2008
Yarın gösterime girecek Sonbahar'ın galası parti, sendika, kitle örgütü temsilcilerini bir araya getirdi. Vedat Türkali'nin de katıldığı gecede yapımcı Serkan Acar "Solun yapamadığını sinema yaptı" dedi..
Film galalarının alışveriş merkezlerindeki sinemalarda olmasına iyiden iyiye alıştığımız bir dönemde, sinemaseverler önceki akşam eskiden olduğu gibi Beyoğlu yollarına düştü. Çünkü Beyoğlu Emek Sineması'nda yılın en iyi Türk filmlerinden biri kabul edilen, Özcan Alper'in yönettiği ödüllü filmi Sonbahar'ın galası vardı. Yarın vizyona girecek film, ilk defa Adana Altın Koza Film Festivali'nde gösterilip en iyi film seçildikten sonra, merakla bekleniyordu. Birçok yönetmen ve oyuncunun katıldığı galada, ÖDP, TKP, CHP gibi partilerin temsilcileri, DİSK dahil sendika temsilcileri ile Sungur Savran, Ragıp Zarakolu, Gençay Gürsoy ve Muhsin Kızılkaya gibi isimlerin bir araya gelmesinin bir sebebi buydu. Diğer sebep ise, Sonbahar'ın bize 2000 yılındaki F Tipi Cezaevleri'ne direnen, ölüm oruçlarına yatan ve sonrasında Hayata Dönüş operasyonu ile susturulmaya çalışan mahkûmları hatırlatmasıydı. Film, Hayata Dönüş operasyonları sonrasında ciğerleri iflas eden ve ömrünün son günlerini memleketi Hopa'da geçirmek isteyen '90 Kuşağı'ndan Yusuf'un yaşadıklarına odaklanıyordu. Emek Sineması'nı hıncahınç dolduran insanları bir de sürpriz bekliyordu. Gösterim başlamadan önce, sinema yazarı Alin Taşçıyan önce film ekibini ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'yi, sonra da Türk edebiyatının ve fikir dünyasının yaşayan en önemli isimlerinden Vedat Türkali'yi sahneye çağırdı.

TÜRKALİ HEYECANLIYDI
Filmin yapımcısı Serkan Acar sahneden farklı demokratik ve sol kitle örgütleri, parti, sendika ve STK temsilcilerini görünce "Solun yapamadığını sinema yaptı galiba. Hepiniz hoşgeldiniz," dedi ve salon o an alkıştan inledi. Süleyman Çelebi ise sahnede, elinde çiçeklerle Vedat Türkali'yi bekliyordu. Sonbahar'ın emeğin yeni yol haritasının belirlenmesine bir katkı sunduğunu belirten Çelebi çiçeği de Vedat Türkali'ye verdi. Türkali gerçekten duygulanmıştı. 90 yaşında olan yazar "Bana bir işçi temsilcisinin çiçek vermesi beni epey heyecanlandırdı. Bu geceyi yaşatan yönetmen oğlum Özcan Alper'e teşekkür ederim" dedi. Türkali, insanlığın sonunun karanlık olduğunu ve ancak emek gücüyle aydınlanabileceğini söyledikten sonra, bunun için de emekçilerin dayanışma içerisinde olması gerektiğini söyledi. Bu dayanışmanın sinemada iyi bir şekilde yapılabildiğini belirtikten sonra "Sinemanın ortak emek ürünü" olduğunu söyledi. Özcan Alper ise, Sonbahar'ın filmde çalışan ekibin emeğiyle kotarıldığını belirtip ekibine teşekkür etti ve "Vedat Türkali gibi bir geleneği temsil eden yazarın galaya gelmesi bizim için en büyük ödüldür," dedi. Sırrı Süreyya Önder'ın 'bu ülkede en çok eşitlik isteyenler devletin gazabına uğradı' sözünü hatırlatan Özcan, hapishanelerde ölüm oruçlarına yatan insanların sadece kendileri için mücadele etmediklerini tüm Türkiye'nin hapishane olmaması için uğraş verdiklerini söyledi.
Haberin fotoğrafları