kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başbakan'a siyaset yasağı

Giriş Saati : 02.12.2008 09:44
Güncelleme : 02.12.2008 20:52
Yeni Haber
Tayland Anayasa Mahkemesi, Başbakan Somchai Wongsawat'ın lideri bulunduğu, iktidarın büyük ortağı Halk Gücü Partisi (HGP) ile iktidarın küçük ortakları Chart Thai Partisi ve Matchima Thipataya Partisini, seçimlerde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle kapattı.

Anayasa Mahkemesi ayrıca, Başbakan Somchai ile HGP'li 36 parti ileri geleni ile Matchima Thipataya ve Chart Thai Partisi'nin önde gelen liderlerinE 5 yıl siyaset yasağı getirdi.

Bu arada, HGP'nin mahkeme tarafından yasaklanmayan üyelerinin "yollarına devam ederek" yeni bir hükümet kuracakları bildirildi.

Konuya ilişkin basına açıklama yapan eski bakanlardan Jakrapob Pankair, mahkeme kararının kendileri için sürpriz olmadığını söyledi. Jakrapob, "ama üyelerimiz yollarına devam etmeye kararlı ve yine halen sahip olduğumuza inandığımız çoğunluğumuza dayanarak yeni bir hükümet kuracağız" dedi.

Tayland'ın 2006'da bir darbe ile görevden uzaklaştırılan sürgündeki eski başbakan Thaksin Shinawatra'ya yakın bir isim olarak bilinen Jakrapob'un söz konusu açıklamayı Tayland'ın dışında, adını açıklamadığı bir ülkeden yaptığı bildirildi.

BAŞBAKAN, ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARINI KABUL ETTİ
Tayland Başbakanı Somchai Wongsawat, anayasa mahkemesinin partisini kapatma ve kendisine siyaset yasağı getirme kararını kabul ettiğini açıkladı.
Gösteriler ve şiddet olayları yüzünden bir haftadır Bangkok'un 700 km kuzeyindeki Chiang Mai'ye "sığınan" Wongsawat, anayasa mahkemesinin seçim yolsuzluğu nedeniyle parti kapatma cezası vermesinden sonraki ilk açıklamasında, mahkeme kararını kabul ettiğini bildirdi.
"Görevim sona erdi" diyen 61 yaşındaki başbakan, "Bundan böyle sade vatandaşım" dedi. Başbakan, "Fakat böyle bir karar beklemiyordum. Ben, kendim için değil, millet için elimden geleni yapmaya çalıştım" diye konuştu.
KOALİSYONU OLUŞTURAN 6 PARTİNİN ÜYELERİ YENİ HÜKÜMET KURMA HAZIRLIĞINDA
Anayasa mahkemesinin koalisyon hükümetini oluşturan 6 partiden 3'ünü seçimde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle kapatma kararı vermesi üzerine, kapatılmayan koalisyon ortağı partiler ile kapatılan Halk İktidarı Partisi (HİP), Chart Thai Partisi ve Matchima Thipataya Partisinin siyaseten yasaklanmayan üyeleri yeni hükümet kurmak için kolları sıvadı.
Hükümet sözcüsü Nattawut Sai-Kua, seçim yasağı dışında kalanların yeni partilere geçerek yeni koalisyon oluşturacaklarını söyledi.