kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uçakta 'Alo' görgü kurallarına takıldı

Gökhan ARTAN - SABAH
01.12.2008
THY'nin cep projesi görgü kurallarına takıldı. Gerekçe olarak uzun süre ve yüksek sesle konuşulacak olması, cep sesinin en yükseğe getirilmesi gösterildi..
Türk Hava Yolları'nda uzun süredir üzerinde çalışılan uçak içinde cep telefonuyla konuşulmasına imkân veren sistem şimdilik rafa kaldırıldı. Gerekçe ise; bazı yolcuların yüksek sesle uzun süreli görme yapması ve cep telefonun zil sesinin yüksek seviyeye getirilmesinin diğer yolcuları rahatsız etmesi olarak gösterildi. Dünyada cep telefonunu satışlarında en hareketli pazarlar arasında yer alan Türkiye'de bu yıl sonuna kadar cep telefonu kullanıcı sayısının 71 milyonu bulması beklenirken, uzun süredir Türk Hava Yolları'nda çalışılan uçakta cep telefonuyla konuşma projesine hava yolu şirketinin yetkilileri, konuşma adabına bazı yolcuların uymayacağı düşüncesiyle artık sıcak bakmıyor. Türk Hava Yolları yetkilileri, bazı yolcuların uzun süreli yüksek sesle konuşabileceğini ve telefonlarını yüksek zil seviyesinde tutarak çevresindekileri rahatsız edebileceği endişesiyle projeyi şimdilik hayata geçirmeyi düşünmüyor.

İLERDE SMS OLABİLİR
THY yetkilileri, maliyeti yaklaşık 200 bin dolar olan sistemin uçaklara yerleştirilmesi halinde cep telefonu kullanacak yolculardan bazılarının konuşma adabı dışına çıkıp yüksek sesle konuşarak diğer yolcuları rahatsız edeceğini, bundan dolayı da yolcular arasında tartışmalar ve kavgalar çıkabileceği ihtimalini değerlendiriyor. Çıkabilecek bir kavganın uçak güvenliğini tehlikeye düşürebileceğinden korkuluyor. THY'nin ilerleyen dönemlerde uçak içinde cep telefonuyla sadece mesajlaşmaya izin vermesi bekleniyor. Daha önce Türk Hava Yolları cep telefonuyla görüşme yapılmasını sağlayacak sistemin geliştirilmesi amacıyla dünyada bu hizmeti veren iki firmadan biri olan Norveçli GSM Operatörü AeroMobile ile anlaşmıştı. THY uçaklarına sistem yerleştirilmiş olsaydı "küçük bir baz istasyonu sayesinde", yolcular cep telefonu ile uçaktan görüşme imkânına kavuşacaktı.

ÖNCÜLÜĞÜ DUBAİ YAPTI
Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, "Uçakta uçuş sırasında cep telefonuyla konuşulmasına imkân veren sistemin kurulması, bazı yolcuların yüksek sesle uzun süreli görüşecek olması nedeniyle ve diğer yolcuları rahatsız edeceği düşüncesiyle kabul görmedi" dedi. Uçaklarda ceple konuşmanın öncülüğünü Dubai merkezli uluslararası havayolu şirketi Emirates yaptı ve yolcuların uçuşta kendi mobil telefonları üzerinden arama yapma ve SMS göndermesini sağlayan teknolojiyi Boeing 777-300 uçağında kurdu. Avrupa Birliği Komisyonu, 8 Nisan 2008 tarihinden itibaren uçak kabinlerinde cep telefonu kullanımını serbest bıraktı. AB Komisyonu kararına göre yolcular uçak havada seyir halindeyken, cep telefonu görüşmesinde bulunabilecek ve kısa mesaj ya da bilgi aktarımı yapabilecekler. Alman hava yolu şirketi Lufthansa uygulamaya sıcak bakmazken, uygulamayı deneyen Fransız Havayolları Air France, Avrupa'da uygulamaya ilk geçecek havayolu şirketi olmaya hazırlanıyor. Onu İngiliz Midland Airways, Portekizli TAP ve İrlandalı Ryanair şirketlerinin izleyeceği dile getiriliyor.