kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kredi kartında müjdeli haber

Giriş Saati : 02.12.2008 11:57
Güncelleme : 02.12.2008 18:30
Yeni Haber
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de kredi kartı pazarını elinde bulunduran ilk 4 bankanın standart kredi kartları için yıllık ortalama 30 YTL üyelik ücreti aldığını bildirerek, ''Bakanlığımızca yürütülen kanun değişikliği çalışmalarında bu konuda tüketiciler lehine bir düzenleme yapılacaktır'' dedi.

Çağlayan, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe görüşmeleri sırasında yönelttiği sorusuna, yazılı yanıt verdi.

Zafer Çağlayan, 2006'da yürürlüğe giren Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile azami akdi ve gecikme faiz oranlarını belirleyip, bu oranları 3 ayda bir açıklama yetkisinin, Merkez Bankası'na verildiğini anımsattı.
Merkez Bankası'nın, bu yetki çerçevesinde ilk kez 2 Nisan 2006'da aylık azami akdi faiz oranını maksimum yüzde 5,75, aylık azami gecikme faiz oranını maksimum yüzde 6,88 olarak açıkladığına işaret eden Çağlayan, 2 yıl içinde bu oranların kademeli olarak düşürüldüğünü belirtti.

Çağlayan, son olarak 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, aylık akdi faiz oranının yüzde 4,39, aylık gecikme faiz oranının ise yüzde 5,14 şeklinde belirlendiğini anımsatarak, buna göre kredi kartlarına uygulanan yıllık akdi faiz oranının en çok yüzde 52,68, yıllık gecikme faiz oranının ise en çok yüzde 61,68 olmak zorunda olduğunu vurguladı.

KREDİ KARTI FAİZİNİN, ENFLASYONA ORANI

''Ekim 2008'de açıklanan enflasyon oranının (TÜFE) yüzde 11,99 olduğu dikkate alındığında, kredi kartları faizinin enflasyona oranının 4,4 katı olduğu görülmektedir'' diyen Çağlayan, bu oranın Fransa'da 8,5, Meksika'da 7,1, Çek Cumhuriyeti'nde 7, ABD'de 6, Almanya'da 5, İngiltere'de 4,5 olduğunu bildirdi. Çağlayan, şunları kaydetti:

''Bu oranlar dikkate alındığında ülkemiz uygulamasının dünya uygulamasından farklı olmadığı söylenebilir. Diğer bir ifadeyle, dünyanın her yerinde kredi kartı faiz oranlarının yüksek olduğu söylenebilir.

Kredi kartı üyelik ücretleri konusunda ise AB üyesi ülkelerde de tüketici ile banka arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde, kredi kartı üyelik ücreti alınmaktadır. Uygulama örneklerine baktığımızda, ücretlerin; kartın tüketicilere sağladığı imkanlar, tüketicilerin harcama tutarları, kredi kartı borçlarının ödenme durumu, kredi kartının limiti gibi değişkenler dikkate alınarak belirlendiği görülmektedir. Bu ücretler yaklaşık 25 ile 250 Avro arasında değişiklik göstermektedir. Ülkemizde ise kredi kartı pazarını elinde bulunduran ilk 4 bankanın standart kredi kartları için yıllık üyelik ücreti ortalaması 30 YTL'dir. Bakanlığımızca yürütülen kanun değişikliği çalışmalarında bu konuya da yer verilmiştir ve tüketiciler lehine bir düzenleme yapılacaktır.''

AA