kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Amerika'ya yardım etmek istemedim"

Giriş Saati : 02.12.2008 16:13
Güncelleme : 02.12.2008 20:52
Yeni Haber
Almanya'daki Amerikan üssünden görev yapan Andre Shepherd, ikinci kez Irak'a git emri almasının ardından ordudan kaçtı.

Nürnberg yakınlarındaki Katterbach askeri üssünden kaçarak Almanya'ya siyasi iltica başvurusunda bulunan Amerikan askeri Andre Shepherd, haftalık yayın yapan Alman Spiegel dergisine verdiği röportajda, "Masum insanları öldürmek için Amerika'ya yardım etmek istemedim" dedi.

Almanya'da ismi verilmeyen bir iltica kampında yaşayan Amerikalı asker Shepherd, ordudan kaçtıktan sonra vicdanen daha rahat olduğunu belirtti. Amerika'nın Irak savaşını uluslararası hukuka aykırı bulduğunu söyleyen Shepherd, ordudan neden kaçtığını, "Benim gibi Irak savaşının başlangıcından bu güne yaklaşık 25 bin asker Amerikan Ordusu'ndan kaçtı. Bende 2004 Eylül'den 2005 Şubatına kadar Mekanikçi olarak Irak'ın Tikrit kenti yakınlarında bulundum. Burada bulunduğum sürede bu savaşın bir işgal savaşı olarak Birleşmiş Milletler ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu fark ettim. 2007 Nisan ayında yapılan ikinci defa Irak'a gitme emrine Amerika'ya ikinci defa masumları öldürmede yardım etmemek için ordudan kaçtım" sözleri ile ifade etti.

Almanya'nın güneyinde bir köyde 19 ay kadar kaçak olarak bir çiftçinin yanında kaldığını söyleyen asker Shepherd, bahçe işlerinde yardım ederek geçimini sağladığını söyledi. Alman polisine yakalanmamak için çok dikkatli davrandığını belirterek, "Eğer Alman Polisi beni yakalasaydı, Almanya'da görev yapan Amerikan asker- polislere teslim ederlerdi.Bende öncelikle aylarca hapis yatmak zorunda kalırdım" dedi.

İki defa polis kontrolüne uğradığını fakat Alman polislerinin kendisini illegal Afrikalı tabak yıkayıcı sandıklarını söyleyen kaçak asker Shepherd, Alman polisine Amerikan askeri kimliğini gösterince serbest bıraktıklarını ifade etti. Ordudan kaçıp iltica ettikten sonra kendisini daha güvende hissettiğini söyleyen asker Shepherd, "Korku dolu gölgelerin takip ettiği bir yaşam psikolojisinden yavaş yavaş uzaklaşıyorum" şeklinde psikolojik halini anlattı.

Hala Amerikan askeri-polislere karşı dikkatli olduğunu ifade eden Shepherd, "Eğer ikinci defa tekrar Irak'a gidip uluslararası hukuka aykırı bir savaşa yardım etseydim kendimi suçlu hissedecektim. Ben suç olacak bir şey yapmadım. Asıl suçlular Washington'da oturuyor" dedi.

CİHAN