kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama daha da güçlendi

Giriş Saati : 02.12.2008 11:50
Güncelleme : 02.12.2008 20:52
Yeni Haber
Demokrat Parti'nin başkan aday adayı yarışında en büyük ve sıkı rakibi olan New York Senatörü Hillary Clinton'ı dışişleri bakanı olarak atayan Obama, partisindeki Clinton taraftarlarının gönlünü almış oldu.

Obama, Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush tarafından göreve getirilen Savunma Bakanı Robert M. Gates'i de makamında tutarak seçimlerde sık sık dile getirdiği "Kırmızı, mavi ayrımı yoktur (eyaletlerin iki partinin renkleriyle bölünmesine karşı olduğunu ifade ediyordu) Amerika bir bütündür" sözünde durdu. Gates tercihi ile Obama, Cumhuriyetçilerin gönlünü kazanırken ülke genelinde liderliğini de daha çok insana kabul ettirmiş oldu.

Obama'nın Clinton'ı dışişleri bakanı atamasının bir başka siyasi yönü de kendine olan güvenini ve sağlam bir kişiliği olduğunu göstermesiydi. Amerika'da birçok siyaset uzmanı Obama'nın, bir lidere yakışır özgüvenle hareket ettiğini savunurken, eski rakibini kendi safına çekerek siyaset tarihine geçecek bir adım attığı öngörülüyor.

Obama, Clinton tercihi ile bir de diplomasi tecrübesizliğini bertaraf etti. Chicago'da yaptığı basın toplantısında eski rakibi Clinton için övgülerde bulunan Obama, Hillary'in çok kritik bir dönemde dışişleri bakanı olacağını söyledi. Toplantıda Obama, Clinton'ın hem dünya liderlerini tanıdığını, hem de Senatodaki tecrübesinin Amerika'nın dış politikasına yeni açılımlar kazandıracağına olan inancını da dile getirdi.

Siyaset uzmanları Obama'ya tercihinden dolayı övgülerde bulunurken, Beyaz Saray'ın 20 Ocak'tan itibaren güçlü bir liderin kontrolünde olacağı yorumlarına neden oldu. Ayrıca uzmanlar artık Bush yönetiminde olduğu gibi başkan yardımcısının (Dick Cheney'i kast ederek) dış politikaya karışmayacağı ve diplomatların daha bağımsız hareket edebileceği görüşünü savundu.

Bush yönetimin özellikle ilk döneminde dışişleri ile ulusal güvenlik gerekçesiyle sürekli sürtüşmesi de, yine siyaset uzmanlarına göre önümüzdeki dört yıl içinde yaşanmayacak. Dışişleri ile savunma bakanlığının uyumunun ise Ortadoğu'da kangren olan İsrail-Filistin sorununa olumlu yansıyacağı uzmanların bir başka dile getirdiği görüş.

PARTİZAN OLMAYAN BAŞKAN

Başkan Bush'un göreve getirdiği Savunma Bakanı Gates, Obama'nın dönüşüm ekibinde yerini aldı. Bu, Obama'ya partizan olmadığı yönünde ülke genelinde olumlu puan kazandırırken, New York Times gazetesi, "Başkanlığa seçilen Barack Obama, Washington'un derin yönetimine de nüfus etme çabasında" diye yorumladı. Aynı gazete, neo-conlar ile Savunma Bakanı Gates'in Irak konusunda aynı görüşü hiçbir zaman dile getirmediğini ifade ederken, Obama yönetimine Irak'tan asker çekilmesi konusunda sıkıntı yaşatmayacağını yazdı.

ABD'nin 44. Başkanı Obama, Gates'i makamında tutarak bazı çevrelerin dile getirdiği, "değişim sözü frenleniyor mu" endişelerine de pazartesi günü yaptığı basın toplantısında açıklık getirdi. Gates tercihini ima ederek Obama, daha önce söz verdiği gibi Amerikan askerlerinin 16 ay içinde Irak'tan güvenli bir şekilde geri çekileceğini söyledi. Bush yönetimin dünya çapına verdiği yalnızca askeri çözüm tercihi yerine Obama basın toplantısında, Amerika ile müttefik olan ülkelerle global sorunların çözümünde yalnızca askeri değil diplomatik birlikteliğinin de kendisi için önem taşıdığı mesajını açıkça ifade etti.

CİHAN