kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
FARKI ANLAYACAK... Projeye göre, üretilecek robot askerler Terminatör'deki T-800'ler gibi "fark gözetmeden" öldürmeyecek şekilde programlanacak...

ABD'den savaş suçu karşıtı robot asker

CHA
02.12.2008
Pentagon, Cenevre Konvansiyonu'nu ihlal etmeyecek, savaş suçu işlemeyecek robot asker üretmek için 4 milyar dolarlık bütçe ayırdı..
Irak ve Afganistan'daki bazı operasyonlarda insan haklarına aykırı uygulamalarıyla ve sivil ölümlere neden olmakla eleştirilen ABD, savaş suçu işlemeyecek robot askerlerin üretimi için 4 milyar dolarlık bütçe ayırdı. Amerikan Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 2010'dan sonra devreye sokacağı "bağımsız sistemler" projesi ile "rasgele ateş açan" öldürme makineleri yerine, sivillerin hayatlarına dikkat eden "etik" askerler üretilmesi planlanıyor. Cephelerde en ön hatlarda yer alacak paletli robotlar, Cenevre Konvansiyonu'nu ihlal etmeyecek şekilde programlanacak. Pentagon, düşmanlarıyla birebir çatışmaya giren askerlerin, önlenemez savaş stresi nedeniyle yaptıkları işkence ve benzeri faaliyetlerin önüne geçmek için yollar arıyordu. Georgia Tech Üniversitesi'nden bilgisayar programcısı Ronald Arkin hazırladığı raporda, robot askerlerin mükemmel bir şekilde etik kurallarına dikkat edemeyeceğini, ancak bu konuya insan askerlerden daha fazla verebileceklerini belirtti.

2010'DA HAYATA GEÇECEK
İngiliz savunma firması QinetiQ, geçtiğimiz ay Amerikan ordusu için hazırladığı robot askerin tanıtımını gerçekleştirmişti. Yüksek patlayıcı taşıyabilen, 7.66 milimetre çapında otomotik silah kullanabilen paletli robot, yakın mesafede biber gazı sıkarak da etkili olabiliyor. Ancak bu tür robotlar insanlar tarafından uzak mesafeden yönetilerek kullanılabiliyor. 2010'da hayata geçirilmesi planlanan yeni proje ile asker robotların hedeflerini kendilerinin seçmesi, düşman ve sivili birbirinden ayırt edebilecek kabiliyette olması amaçlanıyor.