kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Körfez Tuzla'ya demir atıyor

Barış ERGiN EKONOMİ
26.11.2008
Zordaki Tuzla tersaneleri için Suudi yatırımcılarla GİSBİR dün masaya oturdu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da ortaklık ve işbirliği konusunda tarafların görüştüğünü dile getirdi..
Bütün dünyanın peşinde koştuğu Körfez sermayesi zor durumdaki Tuzla Tersanelerinden şirket almak için görüşmelere başladı. Dün, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Konsey toplantısında Türk ve Suudi işadamları biraraya geldi. Görüşmelerde iki ülke arasında denizcilik konusunda ortak bir anlaşma imzalandı. Toplantıya katılan Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayrak, Tuzla'da siparişlerin tamamen durduğunu söyleyerek Suudi temsilcilerle görüştüklerini ancak henüz sonuçlanmadığını belirtti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise bu konuda SABAH'ın sorularını yanıtladı. Suudi bakanlar ile geçtiğimiz gün görüştüklerini söyleyen Yıldırım, "Türkiye gemi inşa alanında çok büyük bir kapasiteye ulaştı. Tersane sayımız 37'den 85'e yükseldi. 4-5 kat arttırdık kapasitemizi. Küresel kriz nedeniyle oluşan bu atıl kapasite daha etkin kullanılabilmesi için ortaklık ve işbirliği olabilir. Dün (önceki gün) görüşmeler yaptık zaten" dedi.

RANTCILAR ZOR DURUMDA
Bayrak, Körfez'de yer alan tersaneler için sorun olmadığını belirterek sorunun yeni yapılmış tersanelerde olduğunu kaydetti. Tersaneciliğe uzun vadeli bakan yatırımcıların ayakta kalacağını söyleyen Bayrak, "Bir de rant için yatırım yapanvar. Onlar için sorun olacak" dedi. Tersanecilikte devlet desteğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Bayrak, Çin'in uyguladığı politikaların Türkiye'de de uygulanması gerektiğini söyledi. Çin ve Uzakdoğu ülkelerinin gemi yapım sanayisini ölmemesi için çabaladığını söyleyen Bayrak, Çin'in 586 milyar dolarlık kurtarma paketinin bir kısmını bu alana yatırdığını da hatırlattı.