kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Değerli taşların ÖTV'si kalkmayacak

Giriş Saati : 27.11.2008 14:31
Güncelleme : 27.11.2008 17:19
Yeni Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, değerli taşlardaki ÖTV uygulamasının sektörü kayıt dışına ittiği ve bu vergilendirme anlayışının düzenlenmesi gerektiği şeklindeki görüşlere ilişkin, "Endüstri hammaddesi olup da vergi almadığımız bir şey yok. Kayıt dışılığı önlemek, vergi almayı gerektirir, kayıt içine almamızın nedeni istatistik değil, Maliyeye de getirisi olması lazım" dedi.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Active Academy Uluslararası Altın Zirvesi'nde bir konuşma yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Kıymetli Maden Sektörü'nün araştırma verilerini aktarırken, "Dünyadaki altın rezervinin 42 bin ton, Türkiye'deki altın potansiyelinin ise, 6 bin 500 ton olduğu söyleniyor. Bunun 700 tonluk kısmı işlenebilir hale getirildi" dedi. Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre, Türkiye'nin en büyük 3. altın piyasasına sahip olduğunu ifade eden Unakıtan, sektörün 250 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Unakıtan, Türkiye'nin altın ve mücevheratta 141 ülkeye ihracat yaptığını vurgulayarak, "Bu yılın ilk 9 ayında yapılan altın ihracatı 2.4 milyar dolar, aynı dönemdeki altın ithalatı ise, 4.9 milyar dolar" dedi.

MALİYE BAKANI UNAKITAN'DAN ALTIN SEKTÖRÜNE UYARI

Sektörün gelişmesinden dolayı mutluluk duyduklarını, ancak ekonomiye de katkısı olması gerektiğini belirten Unakıtan, "Altın sektörü Maliye Bakanlığıyla oturup, uzlaşmaya girmeli" dedi.

Altın sektörüne uyarıda bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, şunları söyledi:

"Kayıt dışı durumdasınız, bu yüzden kendinize çeki düzen verin. Dünya çapında olmanıza rağmen, kayıt içinde olmadığınız için yabancı yatırımcıların ilgisini çekmiyorsunuz. El ele verelim, hep beraber bu sektörü dünyanın 1 numarası yapalım. İkinci veya üçüncüsünüz, neden birinci olmayasınız. El ele verelim, siz de memnun olun, maliye de memnun olsun."

"YASTIK ALTI ANLAYIŞI KALKMALI"

Türkiye'de altının yastık altı tasarruf anlayışı olarak görüldüğünü kaydeden Unakıtan, bu anlayışın değişmesi gerektiğini belirtti. Yastık altında bekleyen altının ekonomiye hiçbir katkısı olmadığına dikkat çeken Unakıtan, "Bu anlayışta değişim yapmalıyız. Altını ekonomiye kazandıracak bir araç haline getirmeliyiz. Altın borsası bu anlamda önemli, ancak oraya da hareketlilik getirmek lazım, kayıtiçi çok önemli" diye konuştu.

Dünya mali kriz içindeyken bu organizasyonu yapmanın çok önemli olduğuna işaret eden Unakıtan, "Krizler, olağanüstü hallerdir ve olağanüstü haller geçicidir. Önlemlerimizi aldık, almaya da devam ediyoruz. Paket programı da hazırladık, yakında başbakan tarafından açıklanacak" şeklinde konuştu.

İMMİB BAŞKANI İMAM ALTINBAŞ: DEĞERLİ TAŞLARDAKİ ÖTV SORUNU SEKTÖRÜ KAYITDIŞINA İTİYOR

İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği Başkanı İmam Altınbaş, Türkiye'deki altın ve mücevherat sektörünün, dünyadaki en önemli oyunculardan olduğuna işaret ederken, bu değerin farkında olunması gerektiğini ifade etti. Altınbaş, sektörün büyürken sorunlarının da arttığına dikkat çekerek, bu sorunları şöyle sıraladı:

"Değerli taşlardaki ÖTV sorunu, sektörü kayıt dışına itiyor. Kayıt altında çalışan yüzlerce firma haksız rekabete maruz kalıyor. Hasatın değeriyle maliyeti arasındaki farkın vergilendirilmesi uygulaması sektörü zor durumda bırakıyor, çünkü piyasada altın fiyatları çok hızlı inip çıkıyor. İhracat bedelinin sadece döviz değil, altın olarak da yurda getirilmesi konusunda Hazine Müsteşarlığı olaya sıcak bakıyor. Biz de, bu konuyu yakından izleyeceğiz."

Vergilendirme anlayışının düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Altınbaş, bu sayede kayıtdışılığın ortadan kalkacağını ve maliyenin daha çok kazanacağını kaydetti. Altınbaş, altın ve mücevherat sektörünü kayıt altına almayı cazip kılan uygulamaların gerektiğinin altını çizerken, "Sektör, bu şekilde kurumsallaşamaz. Yasal ve vergisel altyapı sağlandığında, sektörün uluslar arası arenada başrolde olacağına inanıyorum. Türk ihracatçısının ve üreticisinin haklarını korumak için mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

"KRİZ GELİŞMELERİ, KALICIYMIŞ GİBİ ALGILANMAMALI"

Küresel mali kriz ortamında Türkiye'nin yapması gerekenlere de değinen İmam Altınbaş, şöyle dedi:

"Bankalar, şirketler gelip geçici krizlerle vizyon değiştirmemeli. İhracat pazarında elde ettiğimiz pazarları elde tutmalıyız. Kaybedilen para geri gelir, ancak kaybedilen moral geri gelmez. Çalışanların ve müşterilerin moralini yüksek tutmalıyız. Bankaların, şirketlere bakış açısı gözden geçirilmeli."

Kriz gelişmelerinin sanki hep öyle kalacakmış gibi algılanmaması gerektiğine dikkat çeken Altınbaş, "Krizi fırsata çevirmek için para ve bilgi yetmezi, moral çok önemli" dedi.

ANKA