kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Barack Obama

Obama eleştiri oklarının hedefinde

26.11.2008
ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama daha koltuğuna oturmadan, eleştirilmeye başlandı. Şirketler ve halk finans krizi devam ederken, Obama'nın görevi devralması için iki ay daha beklemek istemiyor..
20 Ocak'ta görevi George Bush'tan devralacak olan ABD'nin yeni başkanı seçilen Barack Obama, şimdiden eleştirilerin hedefi oldu. Şirketler ve halk "Obama nerede" diye sormaya başladı. ABD'de yeni başkan göreve başlayıncaya kadar, başkanlık görevini yürütenlere "topal ördek" deniyor. Bu dönemde ülkede işler yavaşlıyor, erteleniyor, hatta aksıyor. ABD Başkanı Bush'un, 1929 ekonomik bunalımından bu yana ülkenin en ciddi finansal krizle karşı karşıya bulunduğu bu dönemde topal ördek olarak Bush'un yönetimin başında olması sıkıntı olarak görülüyor. New York Times yazarı Tom Friedman, ülkenin yüz yüze kaldığı en büyük ekonomik krizlerden biri yaşanırken ve Beyaz Saray'da bir "topal ördek" yönetimi bulunmasının çok yanlış olduğunu savundu. Friedman, yemin töreninin, 27 Kasım'daki Şükran Günü tatilinin hemen arkasından yapılması gerektiğini ileri sürdü. Ancak bu öneri "gerçekçi olmadığı" gerekçesiyle fazla destek bulmadı.

BEKLENTİ BÜYÜK
Barack Obama, "Değişim" sloganıyla kazandığı seçimin ardından, gerek ülkede gerekse uluslararası alanda büyük beklenti yarattı. Halkın ve şirketlerin kötüye giden ekonomik duruma ilişkin beklentileri de oldukça yüksek. Acil önlemler alınmazsa sıkıntıların iki ay sonra altından kalkılamaz duruma gelebileceği yönünde yorumlar bile yapılıyor. Obama, başkan seçilmesinin ardından, G-20 Zirvesi'ne katılmayacağını açıklamış, bunu da "ABD'nin bir tane başkanı var. O da Bush" şeklinde dile getirmişti. Obama'nın bu jesti özellikle ülkedeki ekonomik sıkıntıların büyüklüğü nedeniyle Obama'nın ortadan kaybolduğu şeklinde yorumlandı. "Barack Obama nerede" sözleriyle ifade edilen eleştirilere yol açtı. Eleştirilerin dozu artınca Obama, iki gün üst üste basın toplantısı düzenleyerek ekonomik planını duyurdu. Ekonomik krizin atlatılmasında önemli rol oynaması beklenen ekonomi ekibini kamuoyuna tanıttı.