kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İGDAŞ'tan baca zehirlenmesine karşı uyarı

Giriş Saati : 26.11.2008 11:13
Güncelleme : 26.11.2008 21:41
Yeni Haber
Havaların soğuması ve doğalgaz kullanımının artması üzerine yetkililer, vatandaşları baca zehirlenmesine karşı uyardı.

Doğalgazın zehirsiz olduğuna dikkat çeken yetkililer, kışa girmeden önce temizlenmeyen bacaların zehirlenme olaylarına davetiye çıkardığı uyarısında bulundu. Kış aylarında birçok insanın zehirlenmesine ve hatta ölümüne sebep olabilen baca zehirlenmelerine karşı yetkililer uyarıda bulundu. İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, kış mevsiminin yaklaştığı bugünlerde insan sağlığını tehlikeye sokan ve ölümlere de yol açan baca gazı zehirlenmelerinin nedenleri ve alınacak önlemlere dikkat çekti.

Doğalgazın zehirsiz olduğunu ancak temiz olmayan bacalardan sıza gazın evin içine dolmasının tehlikelere yol açacağına dikkat çeken Aslan, " Doğalgaz zehirsiz bir gazdır. Yaralanma ve ölümlere yol açan zehirlenme ve havasız kalma doğrudan doğalgazla ilgili değildir. Zehirlenmeler, doğalgaz yakıcı cihazlarının bağlandığı bacaların temizlenmemesi, bakımının yapılmaması veya baca malzemelerinin standartlara tam uygun olmaması nedeniyle zaman içerisinde deformasyona uğraması, baca sensörünün bulunmaması veya iptal edilmesinden dolayı görevini yapamaması ve dışarıya atılamayan baca gazının iç ortama yayılması sonucu olur" dedi.

Vatandaşların baca temizliği konusunda ihmalkar davranmasından yakınan Aslan, acı tabloların yaşanmaması için kışa girmeden mutlaka baca temizlik ve bakımlarının yapılması gerektiğine dikkat çekti. Aslan şöyle konuştu:

"Doğalgaz diğer yakıtlara göre bacalarda kirliliğe neden olmaz. Çeşitli dış etkenlerin (rüzgar, sarsıntı v.s.) yanı sıra, doğalgazdan önce kullanılan kömür ve odun gibi yakıtlar, bacalarda is ve kurum oluşturur. Gerekli bakım ve temizlik yapılmadan doğalgaz kullanılması durumunda, gazın yanmasıyla oluşan atık gazlar, bacada yoğuşma oluşturur. Bu yoğuşma baca içerisindeki kurum ve isleri yumuşatmakta, yumuşayan kurum ve isler ile birlikte baca içindeki harç parçaları da kabararak baca içine dökülmekte, dolayısıyla tıkanmalara yol açmaktadır. Oluşan bu tıkanıklıklar, bacanın çekişini kısmen ya da tamamen engelleyerek atık (karbonmonoksit) gazların geri tepmesine ve cihazların, boruların bulunduğu mahalle yayılmasına yol açmaktadır. Vatandaşlarımız hangi tür yakıt kullanırlarsa kullansınlar, bacalarını yılda en az bir kez, kışa girmeden önce mutlaka, itfaiye ya da itfaiyenin yetkilendirdiği firmalara temizlettirmelidir."

Aslan, doğalgaz kullanıcılarını, İGDAŞ'a bildirmeksizin tesisatlarında değişiklik yapmamaları konusunda da uyararak, bu tür yanlış uygulamalardan dolayı da istenmeyen olaylar yaşandığını, abonelerin mutlaka tesisat ve cihazlarını İGDAŞ yetki belgeli tesisatçı firmalar aracılığıyla gözden geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

Baca gazı zehirlenmelerin nedenleri ise şöyle;

Doğal gaz yakıcı cihazlarının bağlandığı bacaların temizlenmemesi , bakımı yapılmaması veya baca malzemelerinin standartlara tam uygun olmaması nedeniyle zaman içerisinde deformasyona uğraması.

Baca başlığı olmamasından dolayı rüzgarlı havalarda baca tepmesi olması ve yağmur suyunun baca içerisine girerek baca malzemesine zarar vermesi.

Baca sensörünün olmaması veya yetkisiz kişiler tarafından iptal edilmesinden dolayı standartlarda belirtildiği görevini yapamaması ve dışarıya atılamayan baca gazının iç ortama yayılarak risk oluşturması.

Abonelerin yakma tesisinin bakım, onarım ve bacanın temizlenmesini yönetmeliklerin gerektirdiği şartlar ve zamanda yaptırmaması.

Bacalı ve açık yanmalı cihazların kullanıldığı mahale açılmış olan menfezlerin sonradan iptal edilmiş veya kapatılmış olması.

Doğalgaz kullanan abonelerin tesisata yönelik ve izinsiz olarak tadilat işlemleri yaparak tesisatı uygunsuz hale getirmeleri.

Baca yapımında kullanılan malzemelerin standart dışı malzemeler oluşundan dolayı bacada meydana gelen yoğuşma suyunun baca malzemesine zarar vermesi.

İnşaat aşamasında baca yapılırken baca iç bölmelerinin daraltılmasından dolayı baca çekişinin sağlanamaması.

Baca çekişinin bozulması ve baca gazının dış atmosfere tahliye edilememesi sonucu bacada ve yakıcı cihaz davlumbazı etrafında yığıntıya neden olması.

Abonelerin doğalgazlı yakıcı cihazlarının bakımını yaptırmamaları veya yetkisiz kişilere yaptırmaları.

(CİHAN)