kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İslam boş iş sevmez yoganın yeri yoktur

BÜLENT AYDEMİR / ANKARA
26.11.2008
Diyanet, Hinduizm ve Budizm kaynaklı olduğuna dikkat çektiği yoganın, İslam'da yeri olmadığını belirterek "İslam, iş olsun diye yapılan şeyleri uygun görmez" dedi..
Malezya'da "Müslümanların inancını yok edebilir ve yozlaştırabilir" gerekçesiyle yasaklanan yogaya, Diyanet İşleri Başkanlığı da vize vermedi. Yoganın, Hinduizm ve Budizm kaynaklı olduğuna dikkat çeken Diyanet, İslam tarafından emredilen ibadetler ve konulan prensiplerin insanın olgunlaşması ve güzel ahlak kazanması için yeterli olduğu görüşünü dile getirdi. Diyanet'e göre, "İslam dini, amaçsız, iş olsun kabilinden yapılan işleri ve sergilenen davranış şekillerini uygun görmez."

YENİDEN DOĞUŞ YOK
Diyanet, "İslamiyet'te yoganın yeri nedir? Bir Müslüman'ın yoga yapmasının sakıncası var mıdır?" sorusuna, Hinduizm inancında reenkarnasyona yer verilmesine gönderme yaparak şu yanıtı verdi: "İslam dini tenasüh (Ruhun, bedenin ölümünden sonra yeni bir vücuda bürünerek geri dönmesi, reenkarnasyon) fikrini reddeder. Bir ruhun farklı bedenlerde dünyaya tekrar dönüşü, ahirette ceza ve mükafat esasıyla da çelişir."

İSLAM'DA AHİRET İNANCI ESASTIR
Tenasüh inancında, Kuran'ın aksine ahiret hayatına yer verilmediği de belirtilen açıklamaya özetle şöyle devam edildi: "Bu uygulama, insanları etkileyip rüyalar aleminde gezdirmeyi hedefleyen 'meditasyon' ya da 'uyutma' yönteminden farklıdır. İnsanın meditasyon yoluyla bir başkasını etkilemesi, onu uyutması, rüyalar göstermesi gayet olasıdır. Ancak İslam dini amaçsız, iş olsun kabilinden yapılan işleri ve davranış şekillerini uygun görmez."