kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Haç' sınıftan çıkınca Vatikan öfkelendi

YASEMİN TAŞKIN
YASEMİN TAŞKIN
26.11.2008
Papa, İspanya ile yeni bir kriz yaşıyor. Kürtaj ve eşcinsel evliliği yasalaştırmak isteyen Zapatero hükümetini seçimde kaybetmesi için kampanyayla topa tutan Vatikan, bir bölgede devlet okullarından haçların kaldırılması kararı çıkınca yeniden sert çıkıştı. Sosyalist Başbakan ve yönetimini 'devletin gücünü kullanıp yeni bir Tanrı yaratmakla' suçladı

Sosyalist İspanya hükümeti ile Katolik dünyasının temsilcisi Vatikan arasında yeni bir fırtına koptu. İspanya Başbakanı Jose Louis Rodriguez Zapatero'nun okul dersliklerinde asılı duran haçları "laikliğe aykırı" bulup kaldırma emri vermesi Vatikan'ı ayağa kaldırdı. Kürtaj, eşcinsel evlilik ve Kilise'ye yapılan devlet yardımları gibi konularda aldığı kararlar yüzünden seçimi kazanmaması için Kilise'nin alenen kampanya yürüttüğü Zapatero, bir kez daha hedefte. Bu kez de bir hâkimin Castiglia ve Leon bölgesinin başkentinde devlet okullarında duvarlardan 'haç'ların kaldırılması kararıyla kriz çıktı. İspanya'da büyük tartışmalara yol açan bu karara Başbakan Zapatero'nun destek vermesine sert tepki gösteren Vatikan'ın yayın organı Osservatorio Romano, mahkemenin kararı üzerine "devleti, ruhlar üzerinde yeni bir Tanrı yapmakla" suçladı.

'PRODİ GİBİ OLABİLİR'
Hâkimin verdiği karar İtalya'da da yankı buldu. Hıristiyan Demokrat lider Pier Ferdinando Casini "Devletin laikliği çok ciddi bir kavram. İspanya'da olduğu gibi gülünç hale getirilemez" diyerek tepki verdi. Basın ise, Vatikan ve İspanya arasındaki gerginliğe değinirken İtalya'daki Romano Prodi hükümetinin Vatikan ile yaşadığı ve Prodi'nin iktidarına mal olan krizi hatırlattı. Prodi, 2005 sonunda, evlilik dışı beraberlikleri yasal kılan girişimlerde bulununca Vatikan'ın hışmına uğrayıp erken seçime gitmek zorunda kalmış, seçimi de Berlusconi'ye kaybetmişti. Basında, Zapatero'nun da aynı sonla karşılaşabileceği yorumları yapılıyor.
Haberin fotoğrafları