kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Göğüs kanseri tedavisiz gerileyebilir

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 26.11.2008 10:56
Güncelleme : 26.11.2008 21:41
Yeni Haber
Rutin taramalarda ortaya çıkan, kemoterapi veya ameliyatla tedavi edilmiş bazı göğüs kanseri vakalarında, hastalığın kendi haline bırakıldığı takdirde gerileyebileceği açıklandı. Önemli bir tıp gazetesinde yayımlanan araştırma, göğüs taraması üzerindeki tartışmaları yeniden gündeme getirecek..
Araştırmada; tarama programlarının, sağlığı tehdit etmeyen kanser vakalarını tespit ederek gereksiz bir tedavi programına öncülük ettiği belirtiliyor. Fakat teknolojinin ulaştığı noktada, hangi kanser vakalarının kendine kendine gerileyebileceğini, hangilerinin öldürücü olduğunu bilmemiz imkânsız. Ancak kanser taramalarının yaygınlaşmasıyla birlikte bütün Avrupa ülkelerinde göğüs kanseri vakalarında artış yaşandığı bilenen bir gerçek.

Guardian'ın haberine göre Per-Henrik Zahl ve Norveç Kamu Sağlığı Enstitüsü'ndeki meslektaşları, ülkelerinde tanıtılmış olan ulusal bir tarama programını araştırdılar. Araştırmacılar yazılarında şunu belirttiler: "Eğer bütün bu yeni tespit edilen kanser vakaları ilerlemeye mahkum olsaydı ve kadınlar yaşlandıkça kliniksel olarak görülseydi bunu, daha yaşlı kadınlar arasında görülen vakaların sayısındaki düşüş izlerdi. Bu düşüşün apaçık olmaması akıllara şu soruyu getiriyor: Taramayla tespit edilen bu ekstra kanser vakalarının doğal geçmişi nedir?"

Program başlamadan önce uzmanlar, 1996 - 2001 arasında üç kere mamografi çektiren 50-64 yaş arası yaklaşık 120000 kişilik bir gruptaki kanser oranıyla, 1992 yılında yaşı 50 ile 64 arasında olan kadınlarda görülen kanser oranını karşılaştırdılar. Bu araştırmanın sonucunda, yaştan bağımsız olarak, ilerleme gösteren göğüs kanseri vakalarının, tarama yaptıran grupta, tarama yaptırmayana oranla %22 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, gerileme gösteren 32 adet belgelenmiş göğüs kanseri vakasının olduğunu belirttiler. Böyle yaygın bir hastalıkta bu rakam görece az olmasına rağmen bu, gerilemenin nadir gerçekleşen bir durum olduğunu göstermiyor. "Aksine sayının düşük olması, hastalığın doğal seyrini takip etmesine nadiren izin verildiği gerçeğini yansıtıyor."

Kaliforniya Üniversitesi'nden Robert M. Kaplan ve üniversite hastanesinden Fransz Porzsolt bir makalede: "Göğüs kanderinin erken tespit edilmesi her ne kadar çekici gözükse de mamografinin değeri konusundaki şüpheler devam ediyor" diye yazdılar. Önemli sayıda kadın, kanser olduklarını dahi bilmeden öldükleri halde, tedavi edilmemiş göğüs kanseri hastalarına ne olduğu hakkında pek az şey biliniyor.

Doktor Alexis Willet bunun ilginç bir teori olduğunu, fakat tarama sonucu ortaya çıkan erken değişimlerin ilerleyip ilerlemeyeceğini öngörmenin şu an için mümkün olmadığını söylüyor. NHS göğüs tarama programı, erken teşhiş sayesinde pek çok kanser hastasının hayatını kurtardı.