kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Mustafa Su

Güçlüler krizden az etkilenecek

12.11.2008
Dünyayı etkisi altına alan finansal krizin birçok sektörü olumsuz etkilediğini söyleyen Su, güçlü mali yapıya sahip ve yatırımlarını doğru yönlendiren sigorta şirketlerinin krizden daha az etkileneceğini belirtti..
Dünyadaki mevcut krizin birçok sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğini ve bu durumun en azından bir süre daha devam edeceğini söyleyen Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, "Krizin asıl kaynağı finansal olduğundan olumsuz etkiler, güçlü mali yapıya sahip ve yatırımlarını doğru yönlendirmiş şirketlerde daha az hissedilecektir. Sağlam finansal yapıya sahip ve asıl uzmanlık alanları risk analizi olan reasürans şirketlerinin bu sebeple, krizden mali sektördeki diğer şirketlere kıyasla daha az etkileneceğini düşünüyoruz" dedi. Krizin sadece finansal alanlar ile kısıtlı kalsa da, şirketlerin, özellikle finansal ve kredi sigortaları ürünlerindeki üretimleri olumsuz yönde etkileyebileceğini de belirten Su şunları söyledi: "Ancak ülkemizde, bu tür risklerin sigortalanmasına yönelik ürünler azdır. Bu alandaki reasürans talebi de sınırlıdır. Dolayısıyla sektörün tamamı için düşünüldüğünde ülkemiz açısından olumsuz etkinin daha düşük kalacağı tahmin edilebilir."

DÖVİZ ARTIŞLARINA DİKKAT
"Dünyanın en önemli sigorta ve reasürans gruplarından AIG'nin mali çıkmaza girmesi şüphesiz ki dikkat çeken bir olumsuzluk. Ancak sigorta ve reasürans sektöründe faaliyet gösteren diğer şirketlerde henüz AIG'ninki gibi bir durumla karşılaşılmadı" diyen Su, reasürans maliyetlerini doğrudan etkileyebilecek bir başka unsurun da döviz kurlarındaki yükseliş olduğunu kaydetti. Su, "Döviz cinsinden yapılan reasürans borçlanmalarında, sigorta şirketleri, YTL cinsinden yapılan borçlanmalarda ise reasürör şirketler bu durumdan olumsuz yönde etkileniyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde, reasürans korumaları döviz cinsinden borçlanma gerektiren bölüşmesiz anlaşmalara dayalı şirketlerin, döviz kurlarındaki artış eğilimi karşısında daha dikkatli davranmaları gerekir" dedi.

"AŞIRI REKABET DEVAM EDEMEZ"
Sektörde, pazardan fazla pay almak için kimi sigorta şirketlerinin aşırı fiyat rekabeti içine girdiğine dikkat çeken Genel Müdür Su, bu rekabet politikasının sürdürülebilir olmadığının altını çizdi. Su, "Kriz ortamı, zaten normal şartlarda da uzun süre yaşatılamayacak olan bu politikanın daha hızlı bir şekilde terk edilmesini sağlayacaktır. Bu durum ilk bakışta fiyatların artması biçiminde yorumlanabilir. Ancak unutulmaması gereken, böyle yapılmadığı takdirde şirketlerin büyümekte hatta varlıklarını sürdürmekte zorlanacak olmaları" şeklinde konuştu.