kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
PERVİN KAPLAN

Özel çocuklara özel merkez

Hafta sonu geleceğin liderlerini yetiştirmek için yola çıkan ve her yıl 2 bin üniversiteli arasından "kalbi yumuşak ve zihni parlak" 15 lider adayını seçerek, onları yetiştiren ve sosyal sorumluluk projelerinin başına geçiren Young Guru Academy'nin (YGA) kurucu başkanı Sinan Yaman ve ekibi ile birlikte Rize'deydik. Hem Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen ve ilköğretim 6 ve 7. sınıf öğrencilerine YGA gönüllüsü Volkan'ın uyguladığı "Oku, Düşün, Paylaş" dersine konuk olduk, hem de Rize Valisi Kasım Esen ve İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik ile eğitim projeleri üzerine konuştuk.
Vali Esen geleceğin liderlerini ortaya çıkarmak ve yetiştirmek için geçen yıl düzenledikleri kampları bu yıl da devam ettireceklerini, "Oku, Düşün, Paylaş" dersinin de bu amaca hizmet ettiğini vurgularken üstün ve özel yetenekli çocukların öğrenim göreceği Bilim ve Sanat Merkezi'nin de önümüzdeki yıl açılacağını anlattı.
Amacı okul öncesi, ilk ve ortaöğretim öğrencileri arasında üstün ve özel yetenekli öğrencilerin kapasitelerini ortaya çıkarmak ve bireysel yeteneklerine uygun olarak akademik eğitim vermek olan bu merkezlerin sayısı 45. Rize'de inşaatı süren ise 46'ncısı. Şu ana dek Rize'de 19 "özel çocuk" belirlenmiş. Bu çocukların IQ'ları 130'un üzerinde ve kaynaştırma sınıflarında eğitim görüyorlar. Önümüzdeki yıl Bilim ve Sanat Merkezi'ne alınacaklar ve yetenekleri doğrultusunda yetiştirilecekler.
7 katlı olarak inşa edilecek bu merkez 5.5 milyon YTL'ye mal olacak. Merkezin yapımını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İmam Hatip Lisesi'nden sınıf arkadaşı Rizeli Mehmet Emin Erkan üstleniyor. Başbakan Erdoğan'ın Rizeli olması bu ildeki eğitim yatırımlarının artmasını ve işadamlarının da katkıda bulunmasını sağlıyor. 5 yıl içinde yapılan 240 milyon YTL'lik yatırımın 190 milyon YTL'sini de Rizeliler gerçekleştirmiş.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise evlerde televizyon seyretmek yerine kitap okuma alışkanlığını yerleştirmek için "kitap okuma saati" projesi yürütüyor. 3.5 yıl içinde 38 bin ailenin evine konuk olduklarını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Eken projenin sonucunu "Ortaöğretime devamda oran yüzde 98, okul öncesi eğitimde oran yüzde 61" diye açıklıyor.