kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye'nin avukatıyım"

YASEMİN TAŞKIN
YASEMİN TAŞKIN
12.11.2008
Kendini AB'de Türkiye'nin avukatı ilan eden İtalya Başbakanı Berlusconi: Türkiye'siz bir Avrupa mümkün değil. Türk modeli İslam'ın laik ve demokratik kurumlarla uyum içinde olabileceğinin en açık örneğidir Türkiye. Türkiye'yi frenlemek, köktendinciliği besler..
İtalya ve Türkiye arasında ilk kez düzenlenen hükümetlerarası zirve bugün İzmir'de başlıyor. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, zirve öncesinde Roma'da, SABAH'ın sorularını yanıtladı. Berlusconi, İtalya ve Türkiye'nin bu dönemde bir balayı yaşadıklarına dikkat çekerken, Türkiye'yi de İtalya'nın temel Avrupa'lı partnerleri arasında saydığını özellikle vurguladı. Berlusconi, SABAH'ın sorularını yanıtlarken "Türkiye'nin layik ve Müslüman bir ülke olmasının" AB sürecinde en önemli koz olduğunu ve "Türkiye'yi Avrupa dışında tutmanın affedilemiyecek bir davranış olacağını" söyledi. Kendini AB nezdinde Türkiye'nin avukatı ilan eden Başbakan Berlusconi'ye göre "Avrupa, Türk demokrasisinin doğal varış noktası", "Türkiye'siz bir Avrupa düşünmek mümkün değil".

LAİKLİĞİN GARANTÖRÜ
Berlusconi, Türk ordusunun siyasi hayattaki ağırlığı yüzünden AB'den yöneltilen eleştirilere de "eleştirilerin yanına, laikliğin garantörü olmaları da konulmalı" dedi. Berlusconi'nin en sıcak iltifatları ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için: "Karizmatik, güçlü ve dengeli bir lider", "Aile ve futbol aşkı ile İtalyanları da fethetti".
Sabah- Sayın Başbakan Berlusconi, İzmir'de yakın dostunuz Recep Tayyip Erdoğan ile hangi konuları görüşeceksiniz?
Berlusconi- İtalya açısından Türkiye, önemli bir stratejik role sahip, iki ülke arasında çok kuvvetli dostluk bağları var. Türkiye yarım asırdan beri NATO üyesi, 60 yıldan beri Avrupa Konseyi'nde oturuyor. İki ülke arasındaki ikili ilişkilerde çok özel, mutlu bir dönem yaşanıyor. İtalya açısından, Türkiye'yi bugün açılışını kutlayacağımız, yıllık bir hükümetler arası zirveye davet etmek son derece doğaldı. İzmir'deki toplantıya neredeyse hükümetlerimizin bakanlarının yarısı katılıyor. Bunun gibi hükümetler arası zirveleri, Rusya'nın yanı sıra, belli başlı, Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya gibi Avrupalı ortaklarımızla yapıyoruz. Görüşeceğimiz konulara gelince, Gürcistan krizi, barış misyonlarındaki çalışmalarımız, Türkiye'nin AB üyeliği ve ekonomik konular. Ekonomik konularda enerji ve koridorlar öncelik taşıyor tabii ki...
Sabah- AB'de Türkiye'nin avukatı olduğunuzu söylediniz. Sizin için Türkiye niye bu kadar önemli?
Berlusconi- Önce saydığım nedenlere şunu da eklemek istiyorum: Türkiye büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülke olmakla birlikte devlet teşkilatı köklü bir biçimde laik. Türkiye'yi Avrupa dışında tutmak affedilemiyecek bir hareket olur.
Sabah- Türkiye'deki reformların yavaşlaması ve Avrupa'nın Türkiye'ye direnişi konusunda endişeler var. Siz ne düşünüyorsunuz?

TÜRKİYE HAZIR
Berlusconi-
Önümüzdeki haziran ayına kadar dondurulan sekiz başlıktan yarısının açılabileceğinden kuşku duymuyorum. Bana göre Türkiye müzakereleri yeniden başlatmaya hazır. Reformlarda bir yavaşlama olduğu doğru, ancak kısa bir süre önce basın özgürlüğü, din özgürlükleri ve vakıflar konusunda iki önemli yasa çıkarıldı. Bana sorulursa iki tarafa da kendi kamuoylarındaki yaygın önyargıları aşmalarını tavsiye ederim. Türk kamuoyuna, reformları ileri götürmenin nedenleri iyi anlatılmalı, bunlar sadece Brüksel istiyor diye yapılmıyor sanırım. Diğer yandan, Avrupalılara, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olmasının AB'ye üyeliğinde eksi değil artı bir neden olduğu da iyi anlatılmalı.

KIBRIS SORUNU
Sabah-
AB üyeliğinde diğer bir engel de Kıbrıs sorunu. Türkiye'nin bu engeli aşması için İtalya ne yapabilir?
Berlusconi- Çok yakında görüşmelerin başlaması somut bir ihtimal. Elbette problemler var ve bu problemler öncelikle Kıbrıslı Rumlar tarafından çözülmeli. Bu açıdan cesaret verici gelişmeler olduğunu da gördüm. İtalya, BM ve AB çerçevesinde üzerine düşeni tam olarak yapacaktır.
Sabah- Fransa ve Almanya'nın tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık teklifine ne diyebilirsiniz?
Berlusconi- Tüm uluslararası merkezlerde, İtalya'nın AB başkanlığı döneminde de ifade ettiğim düşüncelerimi tekrar tekrar dile getirerek perçinleştirmekten fazlasını yapmam zor: Türkiye Avrupa'dır, Türkiye'siz bir Avrupa'nın idrakı mümkün değildir. Tam üyeliğin alternatifi yoktur. Doğal olarak Türkiye'yi Avrupa'ya götürecek sürecin de tüm AB tarafından paylaşılması gerekir.
Haberin fotoğrafları