kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kurtarma paketinde ipler geriliyor

12.11.2008
ABD'nin en büyük kredi kartı kurumlarından American Express devlet fonlarına daha kolay ulaşabilmek için statü değiştirdi El konan mortgage şirketi Fannie Mae ise 100 milyar dolardan daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı..
ABD'nin finansal sistemi kurtarma paketi, şirketlerin daha fazla yardım talebi ile geriliyor. El konulan mortgage şirketi Fannie Mae, yıl sonundan önce Hazine'den 100 milyar dolardan fazla yardım bekliyor. ABD'nin dördüncü büyük kredi kartı kurumu American Express ise devlet fonlarına erişebilmek için statü değiştirdi. 3. çeyrekte 29 milyar dolar zarar eden Fannie Mae, vadesi gelen borçlarını ödemekte zorlandığını kaydetti. Şirketin ayakta kalmak için ABD Hazine Bakanlığı'nca ayrılan 100 milyar dolardan daha fazla fonlamaya ihtiyaç duyabileceği belirtildi. Fannie Mae'nin gelecek iki ayda vadesi dolan 138.6 milyar dolar borcu bulunuyor.

FED'DEN BAŞVURUYA ONAY
American Express ise ABD Merkez Bankası Fed'in banka holding şirketi olma başvurusunu kabul ettiğini açıkladı. Bankanın statüsündeki bu değişikliğin ardından borçlanma maliyetleri düşerken, devlet fonlarına erişimi kolaylaşacak. Geçen yıl başlayan konut krizinde giderek artan sayıda müşterisine kredi vermeye devam eden American Express, şimdi geri dönmeyen krediler arttıkça bunun bedelini ödemek zorunda kalıyor. Şirketin yaralandığı teminatlı ve teminatsız bono piyasalarının da tıkanması, American Express'in kaynak bulma maliyetlerini artırmıştı. Banka holding şirketi olmasının ardından American Express, Haziran 2012'ye kadar ABD devleti tarafından garanti edilen bonolar ihraç edebilecek ve ABD Hazinesi'nin 700 milyar dolar büyüklüğündeki TARP (Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı) programından yararlanmak için başvurabilecek.

MEVDUAT KABUL EDEBİLECEK
Şirket ayrıca tüketicilerden ve ticari kurumlardan mevduat kabul edebilecek ve diğer bankaları satın alması daha kolay olacak. Morgan Stanley ve Goldman Sachs da eylül ayında banka holding şirketine dönüşmüştü.