kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
SAİT GÜRSOY

ÖSS'de testler ve kapsamları

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) geçen yıl yaptığı bir değişiklikle, liselerde öğrencilerin alanlara göre okuyacakları dersler yeniden düzenlendi. Bu düzenlemeyle birlikte zorunlu ve seçmeli dersler belirlendi. Değişiklikle birlikte en ilginç durum Türkçe-Matematik alanında yaşandı. Öğrenciler için zorunlu ders kapsamından çıkarak, seçmeli olan psikoloji dersinin ÖSS'de sorulup sorulmayacağı kafaları karıştırdı.
Liselerde, öğrenciler kendilerine daha önceden belirlenmiş olan zorunlu ve seçmeli dersleri alır. Bu derslerden zorunlu olanlar alan dersi sayılır. Öğrenciler bu derslerdeki başarılarına göre alanlarında başarılı sayılır. ÖSS'ye ise bu alanlardan katılırlar ve bu alanlara göre düzenlenmiş yükseköğretim programlarını tercih edebilir. Ortaöğretim başarı puanları da yüksek katsayıyla değerlendirilir.
ÖSYM sınavda öğrencilere iki bölümden oluşan bir sınav düzenliyor. Bu sınavın birinci bölümünde yer alan sorular tüm liselerde ortak okutulan müfredatı kapsıyor. İkinci bölümde yer alan sorular ise öğrencilerin okullarında okudukları alanlara göre düzenleniyor. Dolayısıyla Türkçe-Matematik alanında yer alan öğrencilerin ikinci bölümde alan dersleri olan; matematik, geometri, Türk Edebiyatı-Dil ve Anlatım, Türkiye Coğrafyası derslerinden soru çözmeleri gerekiyor. Ancak ikinci bölümde, Edebiyat-Sosyal Bilimler testinde yer alan sorular Türk Edebiyatı-Dil ve Anlatım, psikoloji ve Türkiye Coğrafyası'ndan oluşuyor. Oysa psikoloji dersi Türkçe-Matematik alanı öğrencileri için zorunlu değil, seçmeli oldu.

ÖSYM'den doğru adım
ÖSYM'den aldığım bilgilere göre, liselerdeki yeni düzenlemeden dolayı, 2009-ÖSS'de testlerin soru sayıları yeniden ele alındı. Buna göre Türkçe-Matematik alanı öğrenciler, Edebiyat-Sosyal Bilimler testinde 20 Türk Edebiyatı-Dil ve Anlatım ve 10 Türkiye Coğrafyası sorusuyla karşılaşacak. Bu bölümde seçmeli ders olduğu için psikoloji sorulmayacak. Ayrıca Fen ve Türkçe-Matematik alanlarını ilgilendiren Matematik 2 testinde; 18 matematik ve 9 geometri sorularına 3 Analitik Geometri sorusu eklendi. Psikloji ise 4 soruyla Sosyal 2 testinde yer alacak. Biliyorum ÖSS'ye hazırlanan yaklaşık 1 milyon 500 bin öğrenci değişikliklerden dolayı merak içersinde ve kafaları karışık. Gençlerin rahatlaması için, ÖSYM bu konuda www.osym.gov.tr web adresinde gerekli açıklamayı yaptı. Üniversiteye giriş sınavına hazırlanan gençler, bu açıklamayı muhakkak okuyun.