kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz günlüğü

12.11.2008
Kazakistan'dan 4 bankaya yardım
Kazakistan hükümetinin ülkenin dört büyük bankasına sermaye yardımı yapacağı duyuruldu. Kazakistan finansal denetim ajansı ve devlet fonu Kazyna'nın başkanı Kairat Kelimbetov, Halky Bank'a 500 milyon Alliance'a 370 milyon, Kazkommertz'e 300 milyon dolar ve BTA'ya 2.3 milyar dolar enjekte edeceklerini söyledi.

Lufthansa SAS'tan vazgeçebilir
Walman havayolu şirketi Lufthansa, İskandinavya'nın zarar eden havayolu şirketi SAS'ı satın alma görüşmelerine ara verdi. Reuters'e bilgi veren bir kaynak Lufthansa için talip olduğu Avusturya Havayolları ve İtalya'nın Alitalia HavayoluŞirketi'nin daha öncelikli olduğunu belirtti.

Volvo bin kişiyi işten çıkarıyor
İsveçli kamyon ve otobüs üreticisi Volvo, İsveç ve Kuzey Amerika'daki birimlerinden bin çalışanı işten çıkaracak. Volvo sözcüsü Morten Wikfors, yaptığı açıklamada, işten çıkarmadan İsveç'teki 900 ve Kuzey Amerika'daki 100 işçinin etkileneceğini bildirdi. Şirket, daha önce de Belçika ve İsveç'deki kamyon fabrikasından bin 400 kişiyi, bir diğer fabrikasından da bin 350 kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu.

Audi Macaristan'da mola verecek
Macaristan'da şirketler üretime ara vermeye başladı. Ülkede ihracatın yüzde 10'unu oluşturan, Györ şehrinde kurulu Audi fabrikasında üretime, 15 Aralık'tan itibaren 1 ay ara verileceği açıklandı. Audi Macaristan'ın sözcüsü Peter Löre, yavaşlatmaya rağmen istedikleri sonuçları alamadıkları için üretimi 1 ay süreyle durdurma kararı aldıklarını açıkladı. Çalışanlara da 1 ay ücretsiz izin verileceği duyuruldu.

İngiltere'nin dış ticaret açığı daraldı
İngiltere'nin dış ticaret açığı eylül ayında beklentilerin üzerinde daraldı. Ulusal İstatistik Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, İngiltere'de ağustosta 8 milyar İngiliz sterlini olan dış ticaret açığı, eylül'de 7.482 milyar İngiliz sterlinine geriledi. Toplam ihracat eylülde yüzde 3 artarak 21.9 milyar İngiliz sterlini olurken, ithalat yüzde 0,5 yükselerek 29.3 milyar İngiliz sterlinine çıktı.

Çin'in dış ticaret fazlası 35.2 milyar $
Çin'in dış ticaret fazlası, ekim ayında 35,2 milyar dolar oldu.Gümrük İdaresi'nin açıkladığı verilere göre, Çin'in dış ticaret fazlası ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30 artarak 35.2 milyar dolar oldu. ABD ile yapılan ticarette verilen fazla yüzde 13.6 artarak 17.5 milyar dolar, Avrupa ile yapılan ticaretten dolayı verilen fazla ise yüzde 12.2 yükselerek 15.6 milyar dolara çıktı.

ZEW beklentilerin üzerinde
Alman yatırımcıların, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin görünümüne ilişkin eğilimlerini gösteren ZEW endeksi, kasımda 53.5 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Ekonomistler ekim ayında bu değerin - 62.0 olmasını bekliyorlardı.

G. Afrika'nın görünümü negatif
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Güney Afrika'nın BBB+ olan kredi notunu teyit ederken, görünümü "negatif"e revize etti.

Petrol psikolojik sınırın altında
Petrol psikolojik sınır olarak kabul edilen 60 doların da altına düştü. Çin'in açıkladığı ekonomik plan ve küresel talepteki daralma petrol fiyatlarındaki düşüşte etkili oldu. Ham petrolün varil fiyati 3.44 dolar gerileyerek 58.97 dolara indi.