kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Vecdi Gönül

Lozan öyle diyor

OKAN MÜDERRİSOĞLU / ANKARA
12.11.2008
"Ege'de Rumlar, Türkiye'nin pek çok yerinde Ermeniler devam etseydi aynı milli devlet olabilir miydik?" sözleri tepki çeken Gönül: Azınlıklar, Türkiye'nin servetidir. Ancak mübadeleyi ben söylüyor değilim, Lozan söylüyor"..
Türkiye'nin ulus devlet kuruluşunda nüfus değişiminin (mübadele) önemine işaret eden ve "Bugün Ege'de Rumlar, Türkiye'nin pek çok yerinde Ermeniler devam etseydi aynı milli devlet olabilir miydik?" sorusunu ortaya atan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tepkileri değerlendirdi:

* Mübadeleyi niçin hatırlattınız?
Bunlar cumhuriyetin kuruluşuyla ilgili hususlar. Lozan Antlaşması'nda mübadele konusu vardı.

* Mübadelenin gerekliliğini savunuyor musunuz?
Nüfus değişimi beşeri bakımdan üzücüdür. İnsanların yaşadığı topraklardan koparılması hüzün verici olmuştur. Nüfus mübadelesi cumhuriyetin kuruluş prensiplerinden biriydi. Bunu Lozan söylüyor. Zira Lozan yeni bir devlet kuruyordu.

* Yorum Ermenileri kapsıyor mu?
Konuşmamda Ermeni ve tehcir lafı ağzımdan çıkmadı. PKK sempatizanı bir grup sözlerimi çarpıtarak yansıtmış.

* Sanki azınlıklara karşı bir tutumunuz olduğu ileri sürüldü...
Niye karşı olayım? Cumhuriyetin kuruluşunda (nation building) ulus inşa etme var. Bugünkü azınlıklar Türkiye'nin servetidir.

* Mübadele bir milli devlet için gerekli miydi sizce?
Mübadele o zamanki şartlarda verilmiş bir karar. Osmanlı topraklarında olduğu gibi milletler sistemi içinde bugün yaşayabilir miydik? Bunu tarihçilerin değerlendirmeli.

* Yaklaşımınız neredeyse 6-7 Eylül olaylarına, varlık vergisine varan çağrışımlar yarattı.
Onlar yanlış şeylerdi. Atatürk, cumhuriyeti kurarken, ulus devlet tercihinde bulundu. Bugün ulus devletin aleyhine oldukça yaygın kampanya yürütülüyor. Oysa Atatürk'ün padişahlığı, halifeliği kaldırması, herkesin cesaret edemeyeceği adımlardı ve milli devletin temeliydi. Milli Savunma Bakanı Gönül dün İstanbul'a dönüşünde Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada ise "İfadelerim tamamıyla geçmişe dayalı, Atatürk'ün teşhiste ve tedavide nasıl bir yol tuttuğunun izahından ibarettir. 80 sene öncesinden bahsediyoruz" dedi.