kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Kaynak için G-20 ya da IMF'ye gidin

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
12.11.2008
TOBB ile Bankalar Birliği'nin ortaklaşa geliştirdiği 'kriz önlem planı'ndan acil dış kaynak bulunması, kredi daralmasına karşı destek çağrısı çıktı Sanayici ve finansçılar, hükümete IMF ile program yapılması, G-20 Zirvesi'nde hazırlanacak paketten yararlanma önerisini iletti..
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Bankalar Birliği üyelerinin Ankara'da gerçekleştirdikleri zirveden yarın başlayacak G-20 Zirvesi'nde kaynak bulma yollarının araştırılması, olmazsa IMF ile kaynak konusunun görüşülmesi gerektiği sonucu çıktı. TOBB ve TBB'nin ele aldığı konular, teknik kadro tarafından, Hükümet'e iletilmek üzere "istek-öneriler listesi"ne dönüştürüldü. Gerek reel gerekse finansal sektör temsilcileri, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde küçülme sürecine gireceğini, finansman temininde güçlük yaşanacağını kayda geçirdi. Bu durumun, istihdam kayıplarına dönüşmemesi, banka ve firma bilançolarının bozulmaması için önlem alınması istendi.

ORTAK ÇIKAR BİLANÇOSU
10 maddelik öneri listesi içinde bankacılarla şirketler kesiminin üzerinde hemfikir olduğu en önemli konu acil kaynak ihtiyacı. 2009'da 50 milyar dolar cari açığın finansmanının önemli hale geleceğine, döviz likiditesinin de azalacağına işaret eden taraflar yurtdışından acil kaynak bulunmasının şart olduğunu kaydetti. TOBB ve TBB bu konuda adresi IMF ya da G-20 Zirvesi olarak gösteriyor. Verilen öneri listesine IMF destekli yeni program yapılmasını da koyan banka ve sanayiciler, kaynak darlığı ortamında "harcamaları arıtacağım" söyleminden uzak durulmasını da hükümetten istedi.

ZİRVE FIRSAT OLMALI
Bir diğer istek ise 14-15 Kasım'da Washington'da yapılacak ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı gelişen 20 ülkenin (G-20) katılacağı zirvenin fırsata dönüştürülmesi oldu. Banka ve sanayiciler gelişmekte olan ülkelere yönelik destek programlarından Türkiye'nin de yararlanması için çaba gösterilmesini istedi. Uzun öneri listesinde Türkiye'de en çok tartışılan konuların başında gelen kredi daralmasına önlem alınması da yer aldı. Banka ve sanayicilere göre kredi daralmasının önüne geçmek için hem finansal sektöre hem de özel sektöre kaynak akışı garanti mekanizması kurulmalı, Kredi Garanti Fonu'na kaynak aktarılarak, KOBİ'lerin etkinliği sağlanmalı...