kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kansere karşı mor domates

YASEMİN TAŞKIN
YASEMİN TAŞKIN
27.10.2008
Aslan ağzı çiçeğinin genlerini taşıyan ve normalin 3 katı antioksidan içeren mor domates, kanserli farelerin ömrünü uzattı. Uzmanlar kanseri önleyecek yeni meyveler üstünde de çalışıyor..
İngiltere'deki John Innes Centre ve İtalya'daki Avrupa Onkoloji Enstitüsü'nün ortak çalışmasıyla, kansere karşı etkili olduğu öne sürülen mor domatesler üretildi. John Innes Centre'da çalışan Cathie Martin'in başı çektiği araştırmalar sonucu üretilen mor domates, "aslan ağzı" çiçeğinin genlerini taşıyor ve normal bir domatesten çok daha fazla antioksidan üretiyor. Mor domates, "aslan ağzı" çiçeğinin mor rengini sağlayan iki genin ayrıştırıldıktan sonra domateslere yerleştirilmesi ile elde edildi. Bu işlemle domateste, "yaban mersini"nde bulunan flavonoid grubundaki antioksidan ve renk veren pigment "antosiyanin" oluşturularak, domatesin antioksidan kapasitesi 3 katına çıkarıldı. Mor renkli domatesden elde edilen ve araştırmacılar tarafından, tümörlere yakalanma riski yüksek farelere enjekte edilen toz kobayların yaşamlarını uzattı. Kansere karşı koruma sağlayan p53 geninin bulunmadığı farelere enjekte elde edilen mor domatesten elde edilen toz ilginç sonuçlar verdi. Hayvanlar 3 gruba ayrıldı ve farklı diyetler uygulandı. Birinci gruba normal gıda maddeleri verildi, ikinci gruba yüzde 10 normal kırmızı domates özü, üçüncü grubun yemlerine ise mor domates özü karıştırıldı. İtalyan araştırmacılardan Marco Giorgio'nun açıklamalarına göre ilk iki grup arasında farklılık gözlemlenmedi. Oysa mor domates yiyen 3. gruptaki farelerin hayatı belirgin şekilde uzadı. Normal diyetle beslenen farelerin 142 günlük hayatına karşın bu fareler ortalama 182 gün yaşadı.

MUTASYONDAN KORUYOR
İtalya'nın eski sağlık bakanlarından ve Avrupa Onkoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Umberto Veronesi yaptığı açıklamada içinde antioksidan olan bu gıda maddelerinin genleri mutasyonlardan koruyarak, sağlıklı hücrelerin tümörlü hücre haline dönüşmesine izin vermediklerini belirtti. Avrupa Onkoloji Enstitüsü araştırma müdürü Pier Giuseppe Pelicci de bazı kanser tiplerinde, kardiyovasküler hastalıklarda antioksidanların ve "flavonoid"lerin öneminin açık olduğunu belirterek, mor domatesi önemli bir adım olarak tanımladı. Batı'da uygulanan diyetlerde üzüm, kırmızı portakal, kır meyveleri gibi besinlerin yeterince bulunmadığını belirten Pelicci, "Flora projesi" ile bunların daha fazla tüketilmesi için yeni yollar arandığını vurguladı.