kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gripten basit önlemlerle korunmak mümkün

Giriş Saati : 07.11.2008 14:33
Güncelleme : 07.11.2008 21:57
Yeni Haber
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, kış şartlarında ağırlıklı olarak görülen soğuk algınlığı ve gripten düzenli beslenme, su tüketimi, egzersiz gibi alınacak basit önlemlerle korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

Soğuk algınlığının, çeşitli virüslerin yol açtığı üst solunum yollarının hafif seyirli bir hastalığı, gribin ise influenza virüslerinin yol açtığı akut solunum yolu hastalığı olduğunu, ciddi akciğer hastalıklarına ve ölüme yol açabileceğine dikkat çeken Kasapoğlu, soğuk algınlığının belirtilerinin boğaz ağrısı, ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürük olduğunu kaydetti.

Gripte görülen belirtiler hakkında bilgi veren Kasapoğlu, ateş, üşüme terleme nöbetleri, öksürük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik kas ve eklem ağrıları ile seyrettiğini vurguladı. Özellikle soğuk algınlığı, grip salgınlarının yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında alınacak basit önlemler ile gripten korunabileceğini belirten Kasapoğlu, beslenme alışkanlıklarının önemli olduğunu kaydetti.

"Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer" diyen Kasapoğlu, "Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden, günde en az 3 ana, 3 ara öğünde yeterli miktarda tüketilmelidir. Savunma sistemini güçlendirici etkisi olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminleri içeren havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra portakal, mandalina, elma gibi meyveler yenilmeli. C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse de sıvı alımına katkı sağlaması açısından taze sıkılmış meyve sularının tüketimi sıkça yapılmalıdır.

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahip E vitaminini sağlamak için yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeteri miktarda tüketilmelidir" dedi. Yeterli miktarda su tüketimi ile solunum mukoza hücrelerinin nemli olmasının, virüs taşıyan damlacıklara karşı direnç sağlayacağını ifade eden Kasapoğlu, özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesinin faydalı olacağını belirtti.

Sağlıklı yaşamın bir parçası olan sporun, gripten korunmak için de çok önemli olduğunu ifa eden Kasapoğlu, "Stres ise vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir. Sigara da aynı stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virüs yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar. Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması ile virüsler büyük bir hızla hareket ederek 3-4 metre uzağa yayılabilir. Bu nedenle özellikle salgın dönemlerinde bu tür ortamlarda bulunmamaya çalışmak, bu yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gerekmektedir" diye konuştu.

Uykusuz kalındığında, virüslere karşı savaşan vücut hücrelerinin azaldığını ve vücut direncinin düştüğüne dikkat çeken Kasapoğlu, özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak, solunum mukoza hücre zarlarının kurumasına neden olacağından virüslerin vücuda girişini kolaylaştıracağını bu nedenle aşırı sıcak ortamlardan kaçınılması gerektiğine işaret etti.

(İHA)